Στο «κόκκινο» η ένταση εντός της Βουλής

Στο «κόκκινο» η ένταση εντός της Βουλής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέες αντιπαραθέσεις πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία εντός της Ολομέλειας, καθώς και με ένα νέο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, ολοκληρώνεται σήμερα η κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας και έγκρισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας μέσω του οποίου επιχειρείται να ρυθμιστούν θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων και η φύλαξη των ΑΕΙ.

Στη μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν εντονότατες συγκρούσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, κυρίως δε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σοβαρότατες καταγγελίες περί τρομοκρατίας και χούντας.

Για αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες στόχο έχουν την επίλυση χρόνιων δυσλειτουργιών στον χώρο των πανεπιστημίων, έκανε λόγο η κυβερνώσα πλειοψηφία, με τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκη Κεραμέως και Μιχ. Χρυσοχοΐδη αντιστοίχως, να υπεραμύνονται της κυβερνητικής πολιτικής και να αποκρούουν τις εις βάρος τους κατηγορίες των στελεχών της αντιπολίτευσης.

«Φέρνετε τις ρυθμίσεις με επιμονή, ενώ γνωρίζετε ότι δεν έχει διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος, ούτε στην ακαδημαϊκή ούτε στην εκπαιδευτική κοινότητα, με όλους τους φορείς, αλλά και ενώ γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Βουλή εξαιτίας της πανδημίας λειτουργεί σε ένα ειδικό καθεστώς, ένα νομοσχέδιο που εγείρει αντιδράσεις», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο επικεφαλής Γ. Βαρουφάκης, αφού υπενθύμισε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι να δημιουργηθεί «πανεπιστημιακή υπηρεσία περιφρούρησης του ασύλου», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιβάλει στη χώρα «δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Σε άλλες στιγμές της θυελλώδους συνεδρίασης, στελέχη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας παρουσίαζαν αντίγραφα αφισών φοιτητικών οργανώσεων προσκείμενων στους αντιπάλους τους προκειμένου να τεκμηριώσουν τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς περί του ποια πλευρά αποτελεί διαχρονικά απειλή για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα αργά το απόγευμα όταν από το ΜέΡΑ25 καταγγέλθηκε πως η βουλευτής του κόμματος και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Σοφία Σακοράφα «δέχθηκε επίθεση έξω από τη ΓΑΔΑ όταν παρενέβη σε επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους». Ζητήθηκε (και από τον ΣΥΡΙΖΑ) με καταγγελτικό λόγο ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτ. Οικονόμου προσήλθε και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κ. Σακοράφα ήταν μεταξύ ομάδας 100 συγκεντρωμένων που απωθήθηκαν από αστυνομικούς προκειμένου να μην καταλάβουν το οδόστρωμα έξω από τη ΓΑΔΑ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης συμπαράστασης σε προσαχθέντες από τα επεισόδια που είχαν γίνει νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας. «Μη πειστικές» χαρακτήρισε τις εξηγήσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή