«Προκλήσεις» βλέπει ο Χ. Ακάρ

«Προκλήσεις» βλέπει ο Χ. Ακάρ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ενόχληση της Τουρκίας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί και τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός μίλησε και για «προκλήσεις, αλλά και προσπάθειες αύξησης της έντασης από την Αθήνα».

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν εκ νέου από την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, αποκλείοντας την προσφορά διαπραγμάτευσης που έκανε ο Χουλουσί Ακάρ πριν από λίγες ημέρες. Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής στρατιωτικής χερσαίας άσκησης Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν στο Καρς, τόνισε πως «ασφαλώς ο καθένας μπορεί να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά όχι να στοχοποιεί τη γειτονική χώρα. Φυσικά και μπορείτε να επισκέπτεστε οποιοδήποτε σημείο. Να κάνετε συναντήσεις. Ομως σαν να μην υπάρχουν άλλα νησιά, πάτε συνέχεια σε αυτά που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων, 500 μέτρων. Ή σε απόσταση 3 ή 5 χιλιομέτρων. Πηγαίνουν οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές οι επισκέψεις δεν πρέπει να μετατραπούν σε πρόκληση και σε περιστατικό που αυξάνει την ένταση», δήλωσε ο Ακάρ.

Επίσης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως την Αγκυρα, καθώς ο κ. Ακάρ υποστηρίζει πως «αυτή η προσπάθεια δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας και να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο απειλής».

Πάντως η Αγκυρα συνεχίζει τους δικούς της εξοπλισμούς με δεκάδες μεγάλα προγράμματα, όπως η ναυπήγηση 6 υποβρυχίων αλλά και 4 φρεγατών, προσπαθεί να προχωρήσει το πρόγραμμα κατασκευής 1.000 αρμάτων μάχης Altay και συμμετέχει στο πρόγραμμα προμήθειας F-35, τα οποία δεν μπορεί όμως να παραλάβει λόγω του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Eπίσης, αργά χθες το βράδυ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στο «Φόρουμ Φιλία» που φιλοξένησε η Αθήνα, αλλά και στις δηλώσεις του κ. Ν. Δένδια. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ΗΠΑ είπαν «όχι» στην πρόταση του κ. Ακάρ για αποθήκευση των S-400. «Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος με έμφαση δήλωσε πως «συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην κρατήσει αυτό το σύστημα».

O κ. Ακάρ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet είχε προτείνει «το μοντέλο Κρήτης» και υποστήριζε το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή