Επιφυλάξεις έναντι της Αγκυρας από το Παρίσι

Επιφυλάξεις έναντι της Αγκυρας από το Παρίσι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την επιφυλακτικότητα της Γαλλίας απέναντι στο νέο πρόσωπο που δείχνει η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση τους τελευταίους μήνες εξέφρασε η υπουργός Αμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», χθες, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (α΄ εξάμηνο του 2022), η κ. Παρλί είπε: «Εχουμε παρατηρήσει την αλλαγή τόνου από την Τουρκία. Βάσει των όσων βιώσαμε το 2020, θα χρειαστούμε κάτι περισσότερο από λόγια. Θα χρειαστούμε πράξεις – και θα πρέπει να είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση».

Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο συμμετοχής ελληνικών ειδικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή δύναμη Takuba που πολεμά στο πλευρό του στρατού του Μάλι στο Σαχέλ κατά τζιχαντιστών του ISIS. 

Ηδη τρεις ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στην Takuba (υπό γαλλική ηγεσία): η Σουηδία, η Τσεχία και η Εσθονία. «Συζήτησα με τον Ελληνα ομόλογό μου τη δυνατότητα ελληνικής συμμετοχής στη δύναμη αυτή. Η ελληνική πλευρά το συζητεί εσωτερικά αυτή τη στιγμή», είπε η κ. Παρλί, αναφέροντας ότι συνολικά 10 χώρες της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Takuba (κάποιες σε πιο προχωρημένο βαθμό από άλλες). Σήμερα είναι παρόντες σε διάφορες επιχειρήσεις στο Σαχέλ 2.500 Ευρωπαίοι στρατιώτες, είπε, «κάτι στο οποίο κανείς δεν θα στοιχημάτιζε πριν από δύο χρόνια».

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Γαλλίδα υπουργός και απέναντι στη νέα αμερικανική διοίκηση. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις θέσεις τους», είπε, αλλά αναμφίβολα οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επιμένουν η Ε.Ε. να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλειά της».

Τέλος, σχετικά με τη Ρωσία, στον απόηχο της εχθρικής υποδοχής του Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα, η κ. Παρλί δήλωσε: «Για να συνομιλήσει κανείς με τη Ρωσία, πρέπει να είναι ισχυρός. Είναι θέμα ισορροπίας ισχύος. Χωρίς αυτήν, το αποτέλεσμα του διαλόγου δεν θα είναι αυτό που επιθυμούμε». Πρόσθεσε πάντως ότι «το να μην έχουμε διάλογο δεν βοήθησε σε κάτι. Είναι πάντα καλύτερος ο διάλογος από την απουσία του. Ωστόσο πρέπει να έχουμε απόλυτη διαύγεια για το πόσο δύσκολος θα είναι ο διάλογος αυτός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή