Σύγκρουση δηλώσεων για τη «Φιλία»

Σύγκρουση δηλώσεων για τη «Φιλία»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσονται οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε περιφερειακό επίπεδο. Μετά την επίσκεψη – αστραπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, η οποία κρίθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη και από τις δύο πλευρές, ακολούθησε το φόρουμ «Φιλία» των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Γαλλίας, Μπαχρέιν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη σημαντικών χωρών του αραβικού κόσμου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσέιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χουσέιν παρευρέθηκε και προχθές το βράδυ στο άτυπο δείπνο που είχε ο κ. Δένδιας με κάποιους από τους υπουργούς Εξωτερικών που συμμετείχαν στο φόρουμ «Φιλία». Ο κ. Χουσέιν έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιράκ, επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων. Ο κ. Δένδιας, στις δηλώσεις που έκανε χθες, άφησε αιχμές για την τουρκική δράση στη σημαντική αραβική χώρα λέγοντας ότι «η Ελλάδα καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμόν ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Εμείς πιστεύουμε σαν θέμα αρχής ότι οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

Αιχμές

Ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές και για την αντίδραση που σημειώθηκε από την τουρκική πλευρά σχετικά με τα αποτελέσματα του φόρουμ «Φιλία», δίχως, ωστόσο, να την κατονομάσει. «Είναι λυπηρό», σημείωσε ο υπουργός, «ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα και μάλιστα εκτοξεύονται εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις. Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτήν τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Πέρα από τη σειρά διμερών συναντήσεων που είχε με τους Αραβες ομολόγους του, ο κ. Δένδιας είχε εκτενείς επαφές και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς συζητούνται οι λεπτομέρειες για την επικείμενη άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την Αγκυρα να επιμένει στην προώθηση λύσης δύο κρατών στο νησί, αλλά και τον διεθνή παράγοντα να αφήνει να εννοηθεί πως στις διακοινοτικές συνομιλίες, όπου τίθενται και τα ζητήματα κυβέρνησης, μπορεί να διευρυνθεί η ατζέντα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή