ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατούλης: Οι δήμοι και οι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Πατούλης: Οι δήμοι και οι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε ο δήμος Διονύσου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, μετά από πρόταση που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής.

Το αίτημα μεταβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τη σχετική διαδικασία, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατουλης μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε με τη συμμετοχή του ιδίου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Σ. Πέτσα και του δημάρχου Διόνυσου Γ. Καλαφατέλη, για την διαχείριση των αυξημένων προβλημάτων που προκάλεσε στην περιοχή η σφοδρότητα του χιονιά.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή, είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και τηλεφωνίας από εκτεταμένες βλάβες στα δίκτυα Κοινής Ωφέλειας, που προκάλεσαν οι καταρρεύσεις εκατοντάδων δένδρων υπό την πίεση της χιονοθύελλας.

Κατά τη σύσκεψη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται λόγω των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος και στην αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης. Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι τα μηχανήματα της Περιφέρειας έχουν ήδη φροντίσει να είναι ανοιχτά τα κεντρικά οδικά δίκτυα ευθύνης της, και ότι συνδράμουν μετά από αίτημα των δήμων και άλλων φορέων και στην επίλυση προβλημάτων τους.

Υπογράμμισε ότι έχει δώσει εντολή στον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλη, να ιεραρχεί τα αιτήματα που διατυπώνονται, δίνοντας έμφαση στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε περιπτώσεις παροχής βοήθειας σε πολίτες που κινδυνεύουν.

Σχετικά με αναφορές που καταλόγιζαν στην Περιφέρεια, ευθύνες για τη μη εξασφάλιση πρόσβασης στα σημεία που υπάρχουν βλάβες του δικτύου της ΔΕΗ, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς όλες οι οδικές αρτηρίες ευθύνης της είναι ανοιχτές.

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και έκανε γνωστό ότι κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, διαπίστωσε, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού κ. Πέτσα, ότι φορτηγό της ΔΕΔΔΗΕ με ερπυστριοφόρο όχημα επάνω, βρισκόταν σε πλατεία στον ‘Αγιο Στέφανο χωρίς να αναλαμβάνει δράση.

Με αφορμή το περιστατικό ο περιφερειάρχης επισήμανε:

«Τις δύσκολες αυτές ώρες είναι ανάγκη να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση και οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Οι δήμοι και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εξασφαλίσουν την προσβασιμότητα στο δίκτυο τους. Την ώρα αυτή δεν θα δεχθούμε καμία μετάθεση ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες βλάβες που υπάρχουν ιδιαίτερα στον δήμο Διονύσου, όπου έχουν πέσει περισσότερα από 200 δέντρα. Μέχρι αυτή την ώρα η Περιφέρεια Αττικής έχει εξασφαλίσει πάνω 5000 τόνους αλάτι σε δήμους της Αττικής, ενώ έχει σε πλήρη κινητοποίηση πάνω από 100 μηχανήματα, χωματουργικά, φορτωτές, γκρέιντερ τα οποία επιχειρούν όπου παρατηρούνται προβλήματα. Είμαστε δίπλα στους πολίτες και θα παρεμβαίνουμε άμεσα όπου απαιτείται, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα είναι ασφαλείς».