Και ο Στρατός στη μάχη κατά της «Μήδειας»

Και ο Στρατός στη μάχη κατά της «Μήδειας»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να υπάρξει συντονισμός με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση του χιονιά, έγινε χθες το πρωί, δεύτερη ημέρα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν πρωτίστως οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που δημιούργησαν πολλαπλά προβλήματα στο λεκανοπέδιο, ο αποκλεισμός κομματιών του οδικού δικτύου και η αναβολή στο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Η μεγάλη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Αττική. Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το καλύτερο δυνατό», είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης με το πέρας της συνεδρίασης, δίνοντας βαρύτητα στο μείζον αυτό πρόβλημα που κυριάρχησε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, το οποίο φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι αύριο (σ.σ.: σήμερα) το πρωί» και, μετά την Εύβοια και την Αττική, θα επηρεάσει την Κρήτη.  

Το απόγευμα, σε έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και των Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί, κυρίως στην Αττική, με τις διακοπές ηλεκτροδότησης. Η συνδρομή του Στρατού θα αφορά το άνοιγμα δρόμων, την κοπή δέντρων και την αποκατάσταση των βλαβών στα οδικά δίκτυα με τα βαριά μηχανήματα που διαθέτει, ώστε να καταστεί δυνατό να φτάσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπήρχαν προβλήματα.
Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης υπήρξε «ισχυρή σύσταση» για αποφυγή των μετακινήσεων, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν όλος σε επιφυλακή. Το κυβερνητικό βάρος πάντως χθες έπεσε στα προβλήματα της ηλεκτροδότησης. Στην πρωινή σύσκεψη συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, ο οποίος προέβη και σε δηλώσεις στο τέλος, κάνοντας λόγο για προβλήματα σε 14 δήμους, κυρίως των βορείων προαστίων. 

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους, ενώ υπήρξε στενή συνεργασία και με τους δήμους, ώστε να ανοίξουν βοηθητικοί δρόμοι που θα δημιουργήσουν πρόσβαση στα σημεία όπου υπήρχαν βλάβες, αφού κεντρικές αρτηρίες είχαν αποκλειστεί λόγω πτώσης δέντρων. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην «Κ» πως ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει και τα επόμενα 24ωρα ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες και να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές από την κακοκαιρία. Κατά τις προβλέψεις άλλωστε, από σήμερα το πρωί θα υπάρξει ύφεση της κακοκαιρίας.

Την ίδια ώρα υπήρχε ικανοποίηση για την έγκαιρη απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, καθώς, βάσει της εξέλιξης του καιρού, εάν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, τα προβλήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα και είναι πιθανόν να υπήρχαν εγκλωβισμοί. Στη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή