Προτεραιότητα η αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Προτεραιότητα η αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στην αποκατάσταση του σοβαρότερου προβλήματος που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, της διακοπής ηλεκτροδότησης σε σχεδόν 40.000 νοικοκυριά, είναι άπαντες στην κυβέρνηση. Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας Αθηνών, δήμων και ΔΕΔΔΗΕ δεν αφορά τους πολίτες που ήλθαν αντιμέτωποι για πολλές ώρες με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, και τούτο το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου, εστιάζοντας όλες τις δυνάμεις τους στην άμεση λύση του προβλήματος. Οι συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα στην Πολιτική Προστασία ήταν αλλεπάλληλες. Μάλιστα για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ενεργοποιήθηκαν τόσο η Πολιτική Προστασία όσο και ο Στρατός –χωρίς να είναι αρμοδιότητα κανενός εκ των δύο– και στήθηκε κινητό επιχειρησιακό κέντρο, με την κωδική ονομασία «Ολυμπος», στη συμβολή των λεωφόρων Θησέως και Διονύσου, στην Εκάλη Αττικής, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στην πηγή του προβλήματος.  

Από την κυβέρνηση δεν αρνούνται πως το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης είναι πολύ σοβαρό, εξ ου και η συντονισμένη προσπάθεια να αποκατασταθεί πιο γρήγορα από «τα αρκετά 24ωρα» που ήταν η αρχική εκτίμηση. Η αντιπολίτευση ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα για το κλείσιμο της εθνικής οδού δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Ο εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, με δήλωσή του, αφού τόνισε πως η κυβέρνηση δεν απάντησε επί τρεις συναπτές ημέρες στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, το έκανε με αφορμή τις κατηγορίες για το κλείσιμο της εθνικής οδού.

«Επειδή όμως», είπε ο κ. Ταραντίλης, «ακούσαμε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών – Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας», είπε. Και πράγματι στην κυβέρνηση θεωρούν πως η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αθηνών – Λαμίας ήταν καίριας σημασίας, αφού αποφεύχθηκε ένας –άγνωστης έκτασης– εγκλωβισμός στην εθνική οδό. Προς επίρρωσιν μάλιστα της ορθότητας της απόφασης είναι και ο πίνακας της ΕΜΥ που δείχνει πως η κακοκαιρία που χτύπησε την Αττική ήταν η σφοδρότερη από το 1983, καθώς κράτησε συνολικά 36 ώρες και έφτασε το μέσο ύψος χιονιού από 20 έως 25 πόντους, το μεγαλύτερο τα τελευταία 40 χρόνια. Στην ίδια λογική της υπεράσπισης των κυβερνητικών χειρισμών, πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως οι εμβολιασμοί δεν ξέφυγαν στιγμή από τον προγραμματισμό.  

Το μπαλάκι των ευθυνών

Oσον αφορά τις ευθύνες, έχουν γίνει, όπως προειπώθηκε, μπαλάκι. Με δεδομένο πως το μεγάλο πρόβλημα προκλήθηκε από την πτώση δέντρων, το ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται. Αρκετοί δήμαρχοι ρίχνουν την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ λέγοντας πως ουδέποτε υπήρξε αίτημα για κλάδεμα δέντρων όπου αυτά βρίσκονταν κοντά σε καλώδια τροφοδότησης. Από την άλλη, υπάρχει η άποψη πως το κλάδεμα των δέντρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και έπρεπε να είχαν προβεί στις ανάλογες ενέργειες πριν από την κακοκαιρία. Η κριτική πάντως προς τον ΔΕΔΔΗΕ δεν σταματά εκεί, καθώς κατηγορείται πως δεν είχε κάνει πρόβλεψη για ενίσχυση των συνεργείων ενόψει της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή του Στρατού. Από την άλλη, σε αυτό το συνεχές γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών ξαναμπαίνουν οι ΟΤΑ, καθώς ενώ η κακοκαιρία βρισκόταν σε εξέλιξη τα περισσότερα συνεργεία τους δεν προχώρησαν στη διάνοιξη δρόμων, είτε κεντρικών είτε βοηθητικών, ώστε να προσεγγίσουν στα σημεία όπου υπήρχε πρόβλημα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή