«Διάβημα» από Τσίπρα σε Τασούλα

«Διάβημα» από Τσίπρα σε Τασούλα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία ημέρα το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή ήταν πλούσιο. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια σε σχέση με την κακοκαιρία και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Κ. Τασούλα για ζητήματα λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να μπει τέλος στη διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών διά της μεθόδου της επιστολικής ψήφου και να αντικατασταθεί η διαδικασία με ονομαστική ψηφοφορία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex (με εικόνα και ήχο κάθε βουλευτή). Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η αποστολή της ψήφου των βουλευτών εκ των προτέρων στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων λειτουργεί ως «φόβητρο» και αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την αποφυγή εσωκομματικών διαρροών σε κρίσιμα νομοσχέδια. Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον κ. Τσίπρα πως η επιστολική ψήφος είναι μεν παρωχημένη μέθοδος, αλλά είναι η πλέον ασφαλής. «Δοκιμάσαμε την ονομαστική ψηφοφορία μέσω Webex, όμως παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες. Θα το ξαναδούμε. Αλλά προϋποθέτει ότι πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι η τεχνολογία δεν θα “προδώσει” ούτε μία ψήφο», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως η επιστολική ψήφος βρίσκει ομόφωνα σύμφωνη και την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

Κατά τη συνάντηση των 45 λεπτών ο τέως πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαιτέρως να δρομολογηθεί άμεσα η διεξαγωγή τής προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που έχει ζητήσει από τις 23 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο τη «συρρίκνωση της δημοκρατίας» με πρόσχημα την πανδημία, χαρακτηρίζοντας, κατά πληροφορίες, «αδιανόητο» το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα. Ο Κ. Τασούλας εξήγησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπάρχει καμία διάθεση αποφυγής και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Κάνοντας, μάλιστα, έναν απολογισμό της λειτουργίας της Βουλής το τελευταίο διάστημα, του επεσήμανε πως πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συζητήσεις με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού –που εξελίχθηκαν ουσιαστικά σε προ ημερησίας από πλευράς χρόνου– και έξι απαντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. «Για το αίτημα της προ ημερησίας, για τον ίδιο εκκρεμεί. Αρα θα το δούμε. Θα επανέλθω και θα τον ενημερώσω», είπε ο κ. Τασούλας σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για εκπρόθεσμες τροπολογίες, ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε πως βάσει στοιχείων είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ευθύνες στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε για άλλη μία φορά τους τόνους στην Ολομέλεια με αφορμή την κακοκαιρία της Δευτέρας και της Τρίτης, καταλογίζοντας ευθύνες και ολιγωρία στην κυβέρνηση: «Πριν καν ξεκινήσει να πέφτει το πρώτο χιόνι, κλείνετε από μόνοι σας την εθνική οδό με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ωραίοι είστε, ρε παιδιά. Πραγματικά, δεν είχαμε σκεφτεί κι εμείς να το κάνουμε. Τόσα χρόνια καμία άλλη κυβέρνηση δεν το είχε σκεφτεί αυτό, ούτε οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. παλιότερα, ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε κι εμείς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε αυτό το πράγμα. Τι ευφυής σύλληψη ήταν αυτή να την κλείσετε από μόνοι σας; Και ούτε γάτα ούτε ζημιά!». Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την ψήφιση του νόμου για τα ΜΜΕ. Κατήγγειλε πως περιλαμβάνει την αύξηση των μισθών των «golden boys» στη δημόσια τηλεόραση, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΕΡΤ να ορίζεται συναινετικά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία 4/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή