ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα για το «Τσεσμέ»

Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα για το «Τσεσμέ»

Η Αθήνα προχωρά σε διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με την τουρκική NAVTEX για το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ».

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα, παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ναυτική οδηγία αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο η Αθήνα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για την εν λόγω περιοχή.

Σχετικά με τις διερευνητικές, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εισηγηθεί ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου, χωρίς, προς το παρόν να έχει λάβει απάντηση. Πάντως, την προσδιόρισε για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Όπως είχε γράψει η «Κ», σχετικά με την εν λόγω NAVTEX, η Αγκυρα δεν θεωρεί πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επικείμενες διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Το «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 18 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως και τις 2 Μαρτίου.

Η Αγκυρα θεωρεί ότι, όπως κάθε χώρα, και εκείνη μπορεί να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, οι οποίες θα γίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι στον βυθό, και άρα δεν θα υπάρχει καμία πόντιση καλωδίων. Το «Τσεσμέ» είχε σταλεί για υδρογραφικές έρευνες στην ίδια περιοχή και το 2018 και το τουρκικό πλοίο παρακολουθούνταν τότε από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.