Νομοθετική ρύθμιση για τις αρμοδιότητες στην κρατική λειτουργία

Νομοθετική ρύθμιση για τις αρμοδιότητες στην κρατική λειτουργία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοχλημένος από το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών, όπως το χαρακτήρισε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ανακοινώνοντας παράλληλα πως για τον μήνα Φεβρουάριο θα υπάρξει μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος για τα νοικοκυριά τα οποία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό εν μέσω κακοκαιρίας. 

«Και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διαφόρους αρμοδίους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας πως θα προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα «μία κεντρική προεκλογική δέσμευση, που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος».

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, αλλά και επιχειρήσεις, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες που αποδείχθηκε από την πρόσφατη κακοκαιρία ότι είναι κρίσιμες, όπως το κλάδεμα των δέντρων. «Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οσον αφορά τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε ήδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Τάσο Μάνο και του ζήτησε «ως μια κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μια μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες». Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Παράλληλα, προανήγγειλε σημαντική ενίσχυση των υποδομών που έχουν να κάνουν κυρίως με την υπογειοποίηση των καλωδίων, τουλάχιστον σε κρίσιμες περιοχές.

«Πριν χτυπήσει η κακοκαιρία είχαμε ήδη προνοήσει να προτείνουμε για να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μια σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η πρόσφατη κρίση θα μας μάθει πράγματα και «θα γίνουμε καλύτεροι». 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ήδη από το 2021 ο ΔΕΔΔΗΕ θα διπλασιάσει τις επενδύσεις τις οποίες κάνει στο δίκτυό του, στα παραδοσιακά δίκτυα, αλλά θα προσθέσει και νέες ψηφιακές δυνατότητες που θα είναι σημαντικές για την επόμενη μέρα. Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, που φτάνει το 90%, λέγοντας πως η εντολή είναι σαφής: κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι. Στο σημείο εκείνο ευχαρίστησε και τους πολίτες για την υπομονή που επέδειξαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή