ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική αντίδραση στη «Φιλία»

Τουρκική αντίδραση στη «Φιλία»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» ξεκίνησε το ταξίδι του με κατεύθυνση το Αιγαίο και θεωρείται πως η Αγκυρα θα εκτελέσει κανονικά το ερευνητικό της πρόγραμμα όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί.

Το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία δείχνουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και απείλησε τις δύο χώρες τονίζοντας πως «σε περίπτωση που έχουν μαξιμαλιστικά όνειρα, η Τουρκία θα τα μετατρέψει σε εφιάλτες».

Αναλυτές της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κάποια παρανομία από την πλευρά της Τουρκίας για τις επιστημονικές έρευνες του «Τσεσμέ», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Παράλληλα αναφέρουν πως, παρά το διάβημα που έχει ανακοινώσει η Αθήνα, η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει αντι-NAVTEX. Σύμφωνα με την τουρκική άποψη, στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου οποιαδήποτε χώρα μπορεί να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες και τους προκαλεί εντύπωση η αντίδραση της Αθήνας.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet γράφει πως «η NAVTEX για το “Τσεσμέ” αναστάτωσε την Ελλάδα» και πως «οι θέσεις της Ελλάδας είναι άτοπες, καθώς η εν λόγω περιοχή είναι στα διεθνή ύδατα και στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Πάντως κανένας δεν κρύβει πως το ταξίδι του τουρκικού πλοίου είναι ένα μήνυμα της Αγκυρας προς την Αθήνα, καθώς γίνεται λίγες ημέρες μετά το φόρουμ «Φιλία» που διοργανώθηκε στην Αθήνα αλλά και πριν από τον καθορισμό της ημερομηνίας των διερευνητικών επαφών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Δεν θεωρείται τυχαία η επίθεση του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και τόνισε πως είναι ένα σημαντικό βήμα, αμέσως μετά κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη διοργάνωση του φόρουμ «Φιλία».

«Οι δηλώσεις που έκανε εκεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν έχουν σχέση με κάποια φιλία, είναι μια προσέγγιση που δημιουργεί κλίμα εχθρότητας εναντίον της Τουρκίας υπό τον μανδύα της φιλίας», ανέφερε.

Ο κ. Τσελίκ επιτέθηκε στην Ελλάδα επειδή δεν κάλεσε την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους στο συγκεκριμένο φόρουμ! «Κάλεσαν άλλες χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Αν η Ελλάδα και οι Eλληνοκύπριοι κάνουν όνειρα πως θα ενεργοποιήσουν τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις, εγγυόμαστε πως αυτά τα όνειρα θα γίνουν εφιάλτες. Οχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθούν τα όνειρα αυτά, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Τσελίκ κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα και τον Frontex πως «βυθίζουν τα πλοία των μεταναστών και των προσφύγων ή τους προωθούν στην Τουρκία και η βίαιη αυτή συμπεριφορά αυξάνεται», ισχυρίστηκε.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του AKP έγιναν μετά τη συνεδρίαση κομματικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, μέσα σε αυτό το κλίμα, η αποδοχή της πρόσκλησης και η ανακοίνωση της ημερομηνίας των διερευνητικών επαφών δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίησή τους, όπως είχε συμβεί και πριν από τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Στην Αγκυρα πάντως δεν δείχνουν να βιάζονται για οποιαδήποτε διπλωματική κίνηση.