Στο στόχαστρο των κομμάτων η κυβέρνηση

Στο στόχαστρο των κομμάτων η κυβέρνηση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αλαλούμ των ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και τοπικής αυτοδιοίκησης, που παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν αρκετό για να μετριάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι από μια κακοκαιρία που ήταν γνωστό πως θα έπληττε και την Αττική.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «για τέταρτη μέρα, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ενοχλημένος “από το πινγκ πονγκ ευθυνών”. Ας σταματήσει να αναζητά “υπευθύνους” για μετακύλιση ευθυνών. Το χάος και η επιτελική ανικανότητα έχουν την υπογραφή του. Οι πολίτες πληρώνουν το πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς και ανικανότητας». Σχεδόν όλοι οι τομεάρχες και οι επικεφαλής της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις για τη διαχείριση του διήμερου χιονιά από το Μαξίμου. «Η ανικανότητα Μητσοτάκη πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, ενώ στη δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που τον απαξίωσε, αναφέρθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Η επιτελική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ανίκανη και ευθυνόφοβη», επισήμανε ο Κώστας Ζαχαριάδης, προτρέποντας τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να ενημερωθεί τόσο για τις αρμοδιότητες του ΔΕΔΔΗΕ όσο και των ΟΤΑ. Ο τομεάρχης Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στη δήλωσή του σε επιστολή των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στις 12 Φεβρουαρίου, που προειδοποιούσε για το μέγεθος της κακοκαιρίας και ζητούσε να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα οι μονάδες και τα συνεργεία που απαιτούνται ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και κατ’ επέκταση η ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Υψηλούς τόνους υιοθέτησε και η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός «παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο» και κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού: «Ο κ. Μητσοτάκης απαντάει με το γνωστό “οι άλλοι ήταν χειρότεροι”. Ομως, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα –και όχι μόνο– για μέρες. Αυτό δεν μπορούν να το συσκοτίσουν ούτε η πληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα από ορισμένα ΜΜΕ ούτε οι υποσχέσεις για μικροπαροχές στους πολίτες. Οι πολίτες δεν εξαγοράζονται. Εχουν γνώση και κρίση και όταν έρθει η ώρα θα τους καταδικάσουν».

Το ΚΚΕ σημείωσε πως το μοτίβο και αυτής της κυβέρνησης για να κρυφτούν οι τραγικές ελλείψεις στις δομές, στο προσωπικό και στον κρατικό σχεδιασμό είναι: «Ακραία καιρικά φαινόμενα, φταίνε οι προηγούμενοι, ατομική ευθύνη». Από τον Περισσό συμπληρώνουν πως «τα εκρηκτικά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, καθώς και της υποστελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε πως «η πολιτική δεν είναι “αντισφαίριση” για να αναζητούμε “μπαλάκι ευθυνών”. Ακολουθώντας τη γραμμή της ρήσης “αρχή άνδρα δείκνυσι”, δεν αναζητείς κάποιο “μπαλάκι”, απλά βρίσκεις τον υπεύθυνο ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Υπεύθυνη όμως είναι η ίδια η κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός που ανέχεται τους ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή