Κυρ. Μητσοτάκης: Φέτος θα ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια

Κυρ. Μητσοτάκης: Φέτος θα ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία της εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και της εφαρμογής των σωστών πρωτοκόλλων για να μπορέσει ο Τουρισμός να ανοίξει με ασφάλεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώνει το Nueva Economia Forum της Ισπανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η εμπειρία από το περσινό καλοκαίρι, που βέβαια δεν είχαμε στη διάθεσή μας τόσα rapid tests μας δείχνει το δρόμο για το πώς να κινηθούμε φέτος καλύτερα. «Πήραμε τα μαθήματα της περυσινής χρονιάς και φέτος θα ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρόσθεσε πως η σχετική συζήτηση θα εξειδικευθεί καλύτερα, με περισσότερες λεπτομέρειες τον Μάιο–Ιούνιο όταν ένα ικανό μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί και θα έχει χτιστεί ένα τείχος προστασίας», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: Βεβαίωση εμβολιασμού: Η διαδικασία έκδοσης

Όπως είπε, στους πρώτους 18 μήνες χρειάστηκε να διαχειριστεί πολλές και διαδοχικές κρίσεις. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία όπως βέβαια και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και τις οικονομικές συνέπειές της και σημείωσε πως «στην Ελλάδα τα καταφέραμε αρκετά καλά, αφού είμαστε από τις χώρες που είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Την ίδια ώρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από την βίαιη αυτή συγκυρία της πανδημίας για να εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ανταγωνιστική τη οικονομία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να περιορίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν και το κύριο μέλημά μας είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε πως δεν θα σταματήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αποτελούσε άλλωστε μέρος του προγράμματος της σημερινής κυβέρνησης και περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, προσέλκυση επενδύσεων, μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα για να γίνει πιο λειτουργικός, ψηφιοποίηση της κρατικής μηχανής και πράσινη μετάβαση».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με λειτουργικά εργαλεία πλέον είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία κάποια στιγμή την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει προτείνει προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός τρόπος πιστοποίησης, χωρίς μεν να αποτελεί διαβατήριο, προκειμένου να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και να λάβει ώθηση ο Τουρισμός, με ασφάλεια.

Αναφερόμενος στην πολιτική εμβολιασμού της ΕΕ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η χώρα μας που είναι μια μετρίου μεγέθους χώρα αισθάνεται πιο άνετα όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται από την ίδια την ΕΕ για λογαριασμό μας, σε σύγκριση με το τι θα γινόταν αν έπρεπε ξεχωριστά να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις και να σταθούμε απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες χώρες».

«Η διανομή τώρα γίνεται κατά κεφαλήν χωρίς άλλα κριτήρια και διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών, μεγάλων και μικρών, βόρειων και νότιων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως βέβαια όταν υπάρχουν 27 μέλη, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα σε σχέση με τις συνδιαλλαγές που θα μπορούσε να κάνει μια χώρα μόνη της.

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί παραπάνω από το 6% του πληθυσμού και ανάλογα με τη ροή των εμβολίων θα μπορούμε να αυξάνουμε το ρυθμό. Επεσήμανε ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο αναμένουμε να έχουμε περισσότερα εμβόλια από εκείνα που τελικά θα χρειαστούμε. «Έτσι, στη βάση της η απόφαση για κεντρική διαπραγμάτευση ήταν σωστή κι ένα πολύ καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή