Κυρ. Μητσοτάκης: «Ενωμένοι στο πρόβλημα»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ενωμένοι στο πρόβλημα»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oμόθυμη είναι η καταδίκη του πολιτικού κόσμου σε σχέση με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, για σεξουαλική βία και κακοποιήσεις ακόμη και ανηλίκων στον χώρο του θεάτρου. Στη μηνιαία συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε πως «έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά για τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως είναι ένα θέμα που δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, έχουμε δυνατότητες να οπλίσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά είναι πιο ευρύ και πολύ πιο σύνθετο και σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους».  Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε πως προέχει η προστασία μελλοντικών πιθανών θυμάτων: «Γιατί όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής εξουσιαστική βία, πιστεύω ότι θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές». Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε πως «η κατάχρηση εξουσίας, η βία –λεκτική και σωματική–, είτε πρόκειται για τον χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, δεν μπορεί να είναι ανεκτή».

Οσον αφορά τον Δημήτρη Λιγνάδη και όσα ανέφερε η Λίνα Μενδώνη κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο πολιτικό σκηνικό έχει ξεσπάσει νέος πόλεμος, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης». Κατά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με καλλιτέχνες, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως δεν βγήκε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ότι η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει όσα έχουν καταγγελθεί. Για την υπουργό Πολιτισμού επεσήμανε: «Εγώ βγήκα και ζήτησα την παραίτησή της κ. Μενδώνη. Γιατί; Γιατί για δύο εβδομάδες συγκάλυψε αυτές τις καταγγελίες, τις κατηγορίες, μέχρι ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να παραιτηθεί». 

Σε συνέχεια των παρατηρήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις της υπουργού «μνημείο πολιτικής δειλίας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη είναι η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική. Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης».
«Ρεκόρ υποκρισίας»

Για ρεκόρ υποκρισίας που έσπασαν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά: «Αλήθεια, ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον “επικίνδυνο”, όπως ομολόγησαν, κ. Λιγνάδη; Αλήθεια, ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον τη γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».

«Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως τη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων», τονίζουν από το ΚΚΕ και συμπληρώνουν: «Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “κώδικες δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”». «Χημικό ευνουχισμό μετά από αμετάκλητη καταδίκη», ζητεί η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της για τους παιδεραστές, ενώ από το ΜέΡΑ25 τονίζουν: «Η έκδηλη αγωνία της να προστατεύσει τον πρωθυπουργό, αλλά και τον εαυτό της από την υπόνοια των ίδιων στενών σχέσεων που μέχρι πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφημίζανε αφειδώς, δείχνει ότι καμία κάθαρση δεν θα έρθει οικειοθελώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή