Ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο το «Τσεσμέ»

Ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο το «Τσεσμέ»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βόρειο άκρο της Navtex σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο βρίσκεται το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο όπως ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκία ξεκίνησε τις εργασίες του.

Το «Τσεσμέ» παρακολουθείται διακριτικά από ένα σκάφος του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους στο Αιγαίο κατηγορώντας την Αθήνα για αύξηση της έντασης. Πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγόρησαν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Παράλληλα ισχυρίστηκαν πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Πάντως, αρμόδιες πηγές, αποδίδουν την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στο Αιγαίο το «Τσεσμέ» λίγες ημέρες πριν από την υπολογιζόμενη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα σε μια χρησιμοποιημένη τακτική της Τουρκίας, να εξωτερικεύει προς Δυσμάς προβλήματα που δημιουργούνται στα ανατολικά της.

Η αποστολή του «Τσεσμέ» συνδέεται κατά κύριο λόγο με το αδιέξοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη δολοφονία 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, που έχει προκαλέσει ένταση όχι μόνο με την Ουάσιγκτον, αλλά έχει επηρεάσει και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Υπενθυμίζεται ότι η οργανωμένη εισβολή στον Εβρο τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την απώλεια δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, που είχε αποδοθεί τότε σε χτύπημα από συριακές δυνάμεις. Εκτιμάται ότι και τώρα, τόσο με το «Τσεσμέ» όσο και με τις ρητορικές ακρότητες αξιωματούχων γνωστών για την αμετροέπεια των λόγων (π.χ. ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ), η Τουρκία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τις εμφανείς αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θεωρείται, επίσης, δεδομένος ο εκνευρισμός της Αγκυρας για την ολοένα και στενότερη συνεργασία της Αθήνας με μια σειρά από σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε και από το φόρουμ «Φιλία» της περασμένης εβδομάδας. 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή