Η Εισαγγελία διερευνά τις καταγγελίες κακοποίησης προσφυγόπουλων

Η Εισαγγελία διερευνά τις καταγγελίες κακοποίησης προσφυγόπουλων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης

H Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για καταγγελλόμενα περιστατικά σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων κατά την περίοδο 2017-2018.

Αντικείμενο της έρευνας θα είναι τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προωθούνταν από ΜΚΟ για θεατρικά μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Νωρίτερα, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας τη διερεύνηση όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση ασυνόδευτων παιδιών.

«Ήρθα σήμερα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή της η κ. Αγαπηδάκη.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το υπόμνημα στην Εισαγγελία κατατέθηκε μόνο με βάση σχετικό με την υπόθεση ρεπορτάζ και πως στην περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω στοιχεία ή μαρτυρίες, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μελλοντική προσέγγιση του ζητήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι το σχέδιο είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και η εντατικοποίηση των δράσεων για την προστασία και την ασφάλειά τους.

Τέλος, επισήμανε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ήταν εξαιρετικά δυσχερής όταν ανέλαβε τη θέση της ειδικής γραμματέως.