Εκτακτα μέτρα ΕΛ.ΑΣ. για Κουφοντίνα

Εκτακτα μέτρα ΕΛ.ΑΣ. για Κουφοντίνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των δράσεων και βίαιων ενεργειών σε ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα επεξεργάζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», η επεξεργασία του νέου σχεδίου ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν μια διαδικασία επικαιροποίησης των φυλασσόμενων στόχων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αποφασίστηκε επίσης η έκτακτη ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό της Κρατικής Ασφάλειας, ούτως ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του πληροφοριακού δικτύου της υποδιεύθυνσης. Ακόμα καταρτίστηκε ένα είδος καθηκοντολογίου προκειμένου, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία του απεργού πείνας και υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτές να γνωρίζουν επακριβώς πώς θα πρέπει να αντιδράσουν και τι αποστολή θα πρέπει να φέρουν εις πέρας. 

Ενεργό ρόλο κυρίως στο θέμα της συλλογής πληροφοριών έχουν Αντιτρομοκρατική και διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών, ενώ διαταγή – σήμα να εντείνουν την προσοχή τους απέστειλε προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Καλεί το προσωπικό να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας και επιπλέον εφιστά την προσοχή για το ενδεχόμενο επίθεσης στα σπίτια και στα ιδιωτικά αυτοκίνητα των αστυνομικών. 

Χθες πάντως, παρά τις άνωθεν εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση, 50 άτομα κατάφεραν να φθάσουν έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα και στη συνέχεια αποχώρησαν δίχως να προκαλέσουν φθορές και δίχως να προσαχθούν από την αστυνομία. Το βράδυ της Δευτέρας, άγνωστοι επιτέθηκαν με μπογιές στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, ενώ το Σάββατο 100 αναρχικοί κατάφεραν να φθάσουν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς και να υψώσουν πανό με συνθήματα υπέρ του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Κουφοντίνα. Αντίστοιχες δράσεις καταγράφονται και σε πόλεις της περιφέρειας, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα. Εκεί άγνωστοι πέταξαν μπουκάλια με χρώμα έξω από Α.Τ. της πόλης. 

Ο Κουφοντίνας από τις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιεί απεργία πείνας, ζητώντας τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού σε αυτές του Κορυδαλλού. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Λαμίας. Χθες ο εισαγγελέας Λαμίας με παρέμβαση των αρχών εξέδωσε νέα, επικαιροποιημένη διάταξη με την οποία υπενθυμίζει στους γιατρούς παλαιότερη εντολή για τη λήψη όλων των απαραίτητων ιατρικών μέτρων προκειμένου να μην διατρέξει κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του εισαγγελέα, «προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών, επαναλαμβάνουμε ότι εμμένουμε (σ.σ. σε επανειλημμένες) παραγγελίες μας και κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή