Στρατηγική περί «αδικούμενης» Τουρκίας από ελληνικές «προκλήσεις»

Στρατηγική περί «αδικούμενης» Τουρκίας από ελληνικές «προκλήσεις»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Καθημερινά και συντεταγμένα η Αγκυρα με δηλώσεις, ενέργειες και πληροφορίες κατηγορεί την Ελλάδα για επιθετικότητα και ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο. Αποκορύφωμα των κινήσεων ήταν οι χθεσινές κατηγορίες για παρενόχληση του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του AKP Ομέρ Τσελίκ, για «προκλήσεις» και «επιθετικότητα» της Ελλάδας που «μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη διπλωματική διαδικασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών».

Το μεσημέρι της Τρίτης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν την έκτακτη είδηση των κατηγοριών του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας πως τέσσερα μαχητικά F-16 της Ελλάδας παρενόχλησαν το ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ». Ολα τα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους και με έκτακτες εκπομπές άρχισαν να αναλύουν τη «νέα ελληνική πρόκληση», όπως είχαν σχεδόν όλα τον ίδιο τίτλο στις ειδήσεις τους. Η εικόνα που υπήρχε εκείνα τα λεπτά θύμιζε την περίοδο Αυγούστου – Oκτωβρίου του 2020 όταν πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνταν με το ταξίδι του «Ορούτς Ρέις», την παρουσία του ελληνικού στόλου αλλά και με το Καστελλόριζο!

Διαρροές

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας είχε φροντίσει να δώσει την πληροφορία πως τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πέταξαν σε απόσταση 1.000 μέτρων πάνω από το «Τσεσμέ», το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην περιοχή της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία και συνεχίζει τις εργασίες του μεταξύ Λήμνου και Σκύρου στα διεθνή ύδατα. Η Αγκυρα υποστήριξε πως τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη άφησαν φωτοβολίδες – αερόφυλλα, σε απόσταση μόλις δύο μιλίων από το τουρκικό ωκεανογραφικό. Παράλληλα, διέρρευσε πληροφορία πως ακολούθησαν αερομαχίες.

Και ενώ όλοι νόμιζαν πως την ώρα εκείνη υπήρχαν αερομαχίες στους αιθέρες, αποκαλύφθηκε πως ο ισχυρισμός της Τουρκίας αφορούσε κάτι που, σύμφωνα με την Αγκυρα, συνέβη τη Δευτέρα, απλά η πληροφορία δόθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ με καθυστέρηση 24 ωρών. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε: «Δυστυχώς αυτή είναι μία από τις πολλές παρενοχλήσεις τις οποίες κάνουν συχνά οι γείτονές μας. Συνέβη χθες (σ.σ. προχθές). Κι εμείς έχουμε δικούς μας κανόνες και στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η απαραίτητη απάντηση. Εμείς εκεί πραγματοποιούμε υδρογραφικές εργασίες, κάνουμε επιστημονική και τεχνική εργασία σχετικά με τους σεισμούς. Παρόμοια εργασία είχαν κάνει και οι Ελληνες γείτονές μας. Κι εμείς όταν κάναμε τις επιστημονικές εργασίες στη δική μας περιοχή συνέβη αυτή η παρενόχληση και αυτό βλέπετε και βλέπουμε πως δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».

Δηλώσεις Τσελίκ

Νευρικότητα προκαλεί στην Τουρκία και η μεταφορά των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. 

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου έκαναν λόγο για νέα μεγάλη «πρόκληση» της Ελλάδας ενόψει των διερευνητικών επαφών! Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚP Oμέρ Τσελίκ στόχευσε τη συγκεκριμένη κινητικότητα και δήλωσε πως «στη Δυτική Θράκη σχεδιάζουν να κάνουν ασκήσεις με τις ΗΠΑ σε απόσταση που φτάνει στα 20 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Τέτοιες ενέργειες δεν θα έχουν κανένα όφελος στην Ελλάδα. Δεν υποχωρούμε ούτε στη Χερσαία πατρίδα κι ούτε στη Γαλάζια Πατρίδα».

Ο κ. Τσελίκ συνέχισε την επιθετική του ρητορική και ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις και την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία με διάφορες συμμαχίες. Δεν θα τα καταφέρουν. Αν συνεχιστούν οι προκλήσεις και οι προσπάθειες που στοχεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας, τότε η διπλωματική διαδικασία θα αποσταθεροποιηθεί. Καλούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και κυρίως τον υπουργό Εξωτερικών να έχουν πιο καθαρή και υγιή ρητορική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή