Παρατείνεται το lockdown

Αύριο οι αποφάσεις – Υπό τον Τσιόδρα συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση του lockdown προανήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας πως η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που καταγράφηκε ειδικά στην Αττική, «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου». Το ερώτημα που τίθεται βεβαίως είναι τι διάρκειας θα είναι η συγκεκριμένη παράταση, με τους ειδικούς να ζητούν ήδη από χθες, μέσω των τηλεοπτικών εμφανίσεών τους, να πάμε έως τις 15 Μαρτίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την παράταση του υφιστάμενου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, ενώ σήμερα η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων θα λάβει χώρα υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η αιτία που οδήγησε, δύο εβδομάδες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων, στην άνοδο των κρουσμάτων.  

Το κόστος

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί, πάντως, επιπλέον πίεση στην οικονομία, καθώς κάθε εβδομάδα που περνάει με την αγορά κλειστή, το κόστος υπολογίζεται σε 400-500 εκατ. ευρώ και τα κρατικά αποθέματα είναι πεπερασμένα. Αυτό οδηγεί σε μια πιο συντηρητική επιλογή. Σε πρώτη φάση, είναι πιθανόν να έχουμε παράταση των περιορισμών για όλη την επόμενη εβδομάδα και νέες αποφάσεις την επόμενη Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός εξάλλου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, θέλησε να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας, καθώς γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως οι αντοχές των πολιτών είναι πλέον πολύ λίγες. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον εμβολιασμό, ο οποίος πηγαίνει πολύ καλά, και είπε πως πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, κάτι που θα γίνει με τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συνδρομή και των υπουργών, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν», προσθέτοντας πως «έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού». Και πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών, δημιουργώντας το πρώτο μαξιλάρι για την επίτευξη του τείχους.  

Φρένο στον εκχυδαϊσμό  

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα στη Βουλή να αναφερθεί σε όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου η πολιτική αντιπαράθεση ακολούθησε τον ρυθμό των τρολ και της λάσπης του Διαδικτύου. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως, όπως έκανε και χθες, θα στηρίξει τη Λίνα Μενδώνη και θα ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το εάν συμφωνεί με τη λογική του hashtag #nd_paiderastes που κατέκλυσε το Διαδίκτυο, ταυτίζοντας την παραδοσιακή συντηρητική παράταξη με ειδεχθείς πράξεις βιασμών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες όχι μόνο για αυστηροποίηση του πλαισίου για πράξεις όπως η παιδεραστία, αλλά και στο νέο πλαίσιο, ώστε να παταχθούν φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εκπαίδευσης και εργασίας, καθώς και προσβολής της προσωπικότητας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή