Πρόκληση Ερντογάν με το Αιγαίο

Πρόκληση Ερντογάν με το Αιγαίο

Το αποκάλεσε «θάλασσα των νησιών» και άφησε αιχμές για τα γεγονότα του 1922

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για «προβοκάτσιες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ για πρώτη φορά άλλαξε την ονομασία του Αιγαίου, το οποίο αποκάλεσε και «θάλασσα των νησιών». Πρόσφατα, ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, είχε ζητήσει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου, καθώς είναι ελληνική (οι Τούρκοι το αποκαλούν Ege), και είχε μιλήσει για τη «θάλασσα των νησιών».

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την ομιλία του σε συνέδριο του AKP στην Κωνσταντινούπολη, διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι δεν χρειάζεται να «ανησυχούν για την παρουσία της Τουρκίας στις περιοχές αυτές». Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στο Αιγαίο, το οποίο οι παλιοί το αποκαλούσαν “η θάλασσα των νησιών”, θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, όπως και σε όλα τα ύδατα που μας περικλείουν. Μου λένε κάποια πράγματα, όμως μην σας απασχολεί τίποτα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς έχουμε παρουσία με όλη μας την ισχύ, με όλες μας τις δυνατότητες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί. Οποιος, οτιδήποτε και να πει. Ολα αυτά δυστυχώς είναι προβοκάτσιες».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε και το δόγμα που έχει στα σχέδιά του, τονίζοντας πως από τα Βαλκάνια μέχρι και τον Καύκασο, από την Κεντρική Ασία μέχρι και την Αφρική, η Τουρκία θα ενισχύσει τους δεσμούς της «με τα αδέλφια της που βρίσκονται στις γεωγραφικές περιοχές που φθάνει ο πολιτισμός μας».

Ο κ. Ερντογάν έκανε αναφορά και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με το τρομοκρατικό χτύπημα σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία το 2019. «Ακούστε! Στη Νέα Ζηλανδία είπαν πως θα λυτρώσουν την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες κι εμείς δώσαμε την απάντησή μας και μετά 86 χρόνια ανοίξαμε την Αγία Σοφία και την κάναμε τζαμί».

Αναφορά στη Σμύρνη

Ο Τούρκος πρόεδρος σε πρόσφατη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1922 στη Σμύρνη και είπε ότι είχε γίνει εισβολή και ομαδικές σφαγές, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι της πόλης «γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη πριν από 100 χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι «χαλάσαμε τα όνειρά τους και παράλληλα θα χαλάσουμε και τα όνειρα παρόμοιων ενεργειών». Επιπλέον, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν έβαλε κατά της Ευρώπης, κατηγορώντας τη ότι είναι «στο ίδιο κρεβάτι με τρομοκρατικές οργανώσεις». 

Εντύπωση προκάλεσε το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ΤRT, το οποίο έχει τίτλο «Πόνος 200 ετών. Η σφαγή του Μοριά» και κάνει αναφορά «σε σφαγή 40.000 Τούρκων από τους Ελληνες».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε από την Ελλάδα να σταματήσει άμεσα τις οικοδομικές εργασίες σε οθωμανικό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης κτιρίου στο χωριό Σήμαντρα στη Χαλκιδική, ενώ κλήθηκε για εξηγήσεις και ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή