Κυρ. Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αν δεν «τρέξει» η Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος

Κυρ. Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αν δεν «τρέξει» η Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης.

Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε η συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και οι μετακινήσεις.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις, τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη να προλάβει Google, Apple

Σημειώνεται πως την ανάγκη να κινηθούν από κοινού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να μην γίνει αυτό από την Google ή την Apple, τόνισε στους ηγέτες των «27» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη κορυφής για τον συντονισμό των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ανέδειξε πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν στις εταιρείες αυτές.

Διαβάστε ακόμη: Εως το τέλος Αυγούστου θα εμβολιαστεί το 75% των ενηλίκων στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή