Μετωπική με φόντο το ελληνικό #MeToo

Μετωπική με φόντο το ελληνικό #MeToo

Αλληλοκατηγορίες των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα με αφορμή τις αναρτήσεις των Π. Πολάκη και Ειρήνης Αγαπηδάκη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω ενός εξαιρετικά πολωτικού κλίματος άνοιξε χθες στη Βουλή η συζήτηση επί των πολιτικών δράσεων που πρέπει να αναληφθούν ώστε να ενισχυθεί και να θωρακιστεί θεσμικά το κίνημα #MeToo, να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της κακοποίησης αλλά και να περιοριστούν και να αποτραπούν ανάλογα συμβάντα στο μέλλον.
«Το ζήτημα αυτό έχει έρθει εδώ για να μείνει. Τα στόματα τα οποία άνοιξαν δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια μιντιακή “φωτοβολίδα”, ως ένα θέμα το οποίο κυριάρχησε στην επικαιρότητα για κάποιο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας μια σειρά μέτρων, επί των οποίων ωστόσο δεν αναπτύχθηκε διάλογος με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Η ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, την οποία προκάλεσε ο πρωθυπουργός, με θέμα «την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου», γρήγορα προσέλαβε χαρακτηριστικά ανάλογων συνεδριάσεων για άλλα ζητήματα κατά το παρελθόν: εξελίχθηκε σε σκληρή «μονομαχία» Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως να αποφεύγει όχι μόνο να απαντήσει επί της ουσίας των προτάσεων του πρωθυπουργού, αλλά και να καταδικάσει διαδικτυακά σχόλια στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν και από τις βασικές αιτίες για την πραγματοποίηση της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Εχετε ακραίες φωνές, που και σήμερα που μιλάμε εξακολουθούν να διακινούν τις ίδιες αθλιότητες, τα ίδια υπονοούμενα στα οποία και εσείς τεχνηέντως αναφερθήκατε. Δήθεν ότι δεν θέλετε να μιλήσετε γι’ αυτά, αλλά μιλάτε. Γνωστό το κόλπο. Εσείς ο ίδιος καλλιεργείτε αυτή τη λάσπη, γιατί αυτός είστε τελικά. Είστε τελικά ένα όχι δισυπόστατο, αλλά τρισυπόστατο, “Τσίπρας – Πολάκης – Βαξεβάνης, το ίδιο πράγμα”, και από αυτό δεν μπορείτε να ξεφύγετε», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή το γεγονός ότι, αν και προκληθείς σχετικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκασε τις επίμαχες επώνυμες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Ο κ. Τσίπρας, που εκτός των άλλων έκανε λόγο για «ένοχο μυστικό» που συνδέει τον πρωθυπουργό με την υπουργό Πολιτισμού –προκαλώντας έτσι την προαναφερθείσα έκρηξη του κ. Μητσοτάκη–, είχε περιοριστεί να πει απλώς ότι θα πάρει «σαφέστατες αποστάσεις από όλες τις χυδαιότητες του δημοσίου λόγου». Αφού απέφυγε, δε, να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Πολάκη, κάλεσε με τη σειρά του τον πρωθυπουργό να μιλήσει για επικριτέες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στελεχών της πλειοψηφίας, όπως της Ειρήνης Αγαπηδάκη, ειδικής συντονίστριας για το προσφυγικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μνημόνευσε παλαιότερα σχόλια της κ. Αγαπηδάκη προς το πρόσωπό του, που τα χαρακτήρισε υβριστικά, δικαιολογώντας έτσι εμμέσως και τον κ. Πολάκη, αφού εκείνη στόχευε, μεταξύ άλλων, με την επίμαχη ανάρτησή του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί το ύφος όντως και εμένα να με ξενίζει, να το θεωρώ λίγο ακραίο. Γράφτηκαν όμως αυτά, κ. Τσίπρα, όταν η κ. Αγαπηδάκη ήταν πολίτης, δεν είχε δημόσιο αξίωμα», σχολίασε ο πρωθυπουργός τις σχετικές αναρτήσεις.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εκ νέου την απόλυτη πολιτική στήριξή του στην υπουργό Πολιτισμού, η οποία δέχθηκε και πάλι τα πυρά της κριτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η κ. Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός και ας έχει αναστατώσει αρκετά μερικές από τις συντεχνίες της “ακινησίας”. Βεβαίως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Ισως γι’ αυτό να αστόχησε και κάπου επικοινωνιακά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή