Στα «σχοινιά» ο Σοριό για τις καθυστερήσεις της AstraZeneca

Στα «σχοινιά» ο Σοριό για τις καθυστερήσεις της AstraZeneca

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπό έντονη πίεση βρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, στην ακρόαση κορυφαίων στελεχών των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια κατά της COVID-19, χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο CEO της AstraZeneca απέφυγε να δηλώσει ευθέως ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για 180 εκατομμύρια δόσεις στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Επανέλαβε ότι το πρόβλημα με τις προμήθειες προς την Ε.Ε. οφείλεται στη μειωμένη απόδοση ορισμένων μονάδων στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα. «Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να βελτιώσουμε τον ρυθμό παραδόσεων», είπε, αναφέροντας ότι οι αποδόσεις στις ευρωπαϊκές μονάδες βελτιώνονται και ότι εξετάζονται μονάδες παραγωγής στο παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας, «ώστε να μπορέσουμε στο β΄ τρίμηνο να φτάσουμε στις ποσότητες τις οποίες είχαμε προβλέψει».

Ο κ. Σοριό, για να εξηγήσει την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην προμήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκε στο ότι η βρετανική κυβέρνηση στήριξε οικονομικά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήδη από «τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο» για την ανάπτυξη του εμβολίου και επένδυσε νωρίς στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας. Η τελική υπογραφή με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έγινε λίγο μετά τη σύμβαση με την Ε.Ε., είπε, αλλά οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η εταιρεία απέναντι στο Λονδίνο ίσχυαν ήδη από την προκαταρκτική συμφωνία του Μαΐου.

Ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, θύμισε ότι πριν από ένα χρόνο η εταιρεία είχε μηδενική παραγωγή στην Ευρώπη· «τώρα παράγουμε εκατομμύρια δόσεις». Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία του ξεκινάει κλινικές δοκιμές για τροποποιημένο εμβόλιο που αντιμετωπίζει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ο επικεφαλής της CureVac, Φραντς-Βέρνερ Χάας, εκτίμησε ότι, αν τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών το επιτρέπουν, αναμένει έγκριση από τον EMA «στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου». Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson εξέφρασε υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η εταιρεία θα μπορέσει να παραδώσει τα 200 εκατομμύρια δόσεις που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. εντός του 2021, αλλά χωρίς να δώσει στοιχεία ανά τρίμηνο. Εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι η εταιρεία θα προμηθεύσει την Ε.Ε. με 500 εκατομμύρια δόσεις φέτος. Σειρά ομιλητών τόνισαν ότι η νομική προστασία των πατεντών ήταν κρίσιμη για την ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων – και θα είναι κρίσιμη για τα εμβόλια που ενδεχομένως να χρειαστούν απέναντι στις μεταλλάξεις. Σημείωσαν επίσης ότι η περιορισμένη προσφορά δεν συνδέεται με τις πατέντες, αλλά με ανεπάρκεια πρώτων υλών και υλικών που είναι αναγκαία για την παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή