ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Θέματα ασφάλειας και η Νότια Γειτονία στην ατζέντα των «27»

themata-asfaleias-kai-i-notia-geitonia-stin-atzenta-ton-27-561277591

Θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και η Νότια Γειτονία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλντενμπεργκ. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Ε.Ε. – NATO, υπό το φως και της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, υποστήριξε τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της Ε.Ε. να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές.

Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτονόητης αρχής της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή των δράσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου.

Μισέλ: Τον Μάρτιο στρατηγική συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο

Τον Μάρτιο θα γίνει στρατηγική συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ερωτηθείς μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής, σημείωσε ότι θα προετοιμαστεί αυτή η συζήτηση το επόμενο διάστημα. 

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, δεν είναι μυστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποιες δυσκολίες με την Τουρκία» ανέφερε.

«Αλλά ο στόχος είναι λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν ληφθεί να συζητήσουμε ξανά τον Μάρτιο και να λάβουμε αποφάσεις μαζί γι’ αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.