Το «Τσεσμέ» έφυγε, η «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει

Το «Τσεσμέ» έφυγε, η «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά την έντονη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τους ισχυρισμούς παρενοχλήσεων του ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ», το τουρκικό σκάφος αποχώρησε από την περιοχή της NAVTEX και κατευθύνεται προς το λιμάνι της Σμύρνης. Η κίνηση αυτή θεωρείται μήνυμα προσωρινής αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Αγκυρας.

Παράλληλα, με την έναρξη της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα στον τουρκικό στόλο, όπως και το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας δεν μετέδωσε οποιαδήποτε εικόνα ή πληροφορία, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων χρόνων και άλλες ασκήσεις. Στο διπλωματικό πεδίο, πάντως, θεωρείται σημαντικό βήμα ο διορισμός του νέου πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, καθώς στο θέμα αυτό είχε παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση. Το ζήτημα φέρεται να διευθετήθηκε μετά την τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη εβδομάδα. Ο διορισμός του νέου πρέσβη Μουράτ Μερτζάν, όμως, προκαλεί την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, καθώς δεν είναι διπλωμάτης καριέρας αλλά πρώην βουλευτής του ΑΚP και από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2017 τον είχε διορίσει πρέσβη στο Τόκιο και τώρα τον τοποθέτησε στο κρισιμότερο πόστο, σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Είναι η πρώτη φορά που στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί Τούρκος πρέσβης ο οποίος δεν είναι διπλωμάτης καριέρας. Η εφημερίδα Cumhuriyet υπενθυμίζει πως το 2019, σε επιτροπή του Κοινοβουλίου, ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως «οι καλύτεροι πρεσβευτές μας είναι αυτοί που δεν προέρχονται από το διπλωματικό σώμα, όπως ο πρέσβης μας στο Τόκιο, Μουράτ Μερτζάν, και ο πρέσβης μας στο Πεκίνο, Εμίν Ονέν». 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε πως «το τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία και θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της οικονομίας. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία διαθέτει 95 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και υποστήριξε πως πολλά δισ. «δαπανήθηκαν για να συγκρατηθούν τα επιτόκια και η ισοτιμία της λίρας, ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές». Παράλληλα άρχισε να σχολιάζει θετικά το έργο του πρώην υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του. Η προσπάθεια αυτή του κ. Ερντογάν προκάλεσε όργιο φημών περί επιστροφής του κ. Αλμπαϊράκ στην κυβέρνηση, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές, με την υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ να ξεπερνάει το 2% μέσα σε μία ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή