Εκρηκτικό το κλίμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ

Εκρηκτικό το κλίμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

‘Οσο και αν στο Κίνημα Αλλαγής επιχειρούν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το πεδίο των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών, είναι πλέον σαφές ότι στο παρασκήνιο η μάχη όχι μόνον έχει ξεκινήσει, αλλά «φουντώνει» μέρα με τη μέρα. Δημοσκοπήσεις, «εσωτερικές» σφυγμομετρήσεις και διαρροές συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε καζάνι που σιγοβράζει και είναι ζήτημα χρόνου να έρθει στην επιφάνεια.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία φρέναρε τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Χαρ. Τρικούπη. Από τη στιγμή που οι δύο βασικοί πόλοι του κινήματος, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, έδειξαν ότι κινούνται λίγο-πολύ γύρω από ένα άτυπο μορατόριουμ όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η καταιγίδα του κορωνοϊού, όλα έδειχναν ότι το ζήτημα δεν θα ερχόταν στο προσκήνιο πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, τον ρόλο του «επιταχυντή» ήρθε να διαδραματίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που κινείται όλο και πιο δυναμικά στο εσωτερικό μέτωπο.

Η δημοσκόπηση

Τελευταία αφορμή κλιμάκωσης αποτέλεσε δημοσκόπηση της Opinion Poll, που είδε το φως της δημοσιότητας μεσοβδόμαδα και έδειχνε προβάδισμα του τέως –πλέον- κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για την ηγεσία.

Ανάλογα ευρήματα της ίδιας εταιρείας, άλλωστε, στα τέλη του 2020, είχαν μετατραπεί σε πεδίο τριβής, με στελέχη του ηγετικού πυρήνα να εκφράζουν τότε ανοιχτά την αμφισβήτηση των μετρήσεων.

Αυτή τη φορά, από το στρατόπεδο της ηγεσίας επέλεξαν να μην αναδείξουν δημόσια το ζήτημα. Οσα διοχετεύονται εκατέρωθεν, ωστόσο, αποτυπώνουν όχι μόνο στρατηγικές κατευθύνσεις των δύο πλευρών, αλλά και την παγίωση ενός ιδιαίτερα οξυμένου κλίματος.

Πιέζει για τις εσωκομματικές ο Λοβέρδος

Συνομιλητές του κ. Λοβέρδου, σχολιάζοντας την εν λόγω δημοσκόπηση, δεν εξέφραζαν μόνο την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματά της, αλλά μιλούσαν και για «παγίωση της στασιμότητας του κόμματος», καλώντας σε «δυναμική και γρήγορη αντίδραση» απέναντι στον εν λόγω κίνδυνο. «Αυτό κανείς δεν το θέλει και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το προκαλέσει», προσέθεταν.

Εν ολίγοις, το σημαντικό που κρύβεται «πίσω από τις γραμμές» είναι ότι η πλευρά του πρώην υπουργού πιέζει πλέον ανοιχτά προς επιτάχυνση των εσωκομματικών εκλογών, νωρίτερα από τα τέλη του έτους, όπως οριοθετούνται χρονικά από τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών της προεδρίας της κ. Γεννηματά.

Η «ανάγνωση» των προεδρικών

Από την πλευρά της ηγεσίας, πάντως, διατυπώνονται εκ νέου αιχμές για κατευθυνόμενη δημοσκόπηση, παραθέτοντας, παράλληλα, και μιαν εντελώς διαφορετική «ανάγνωση» της συνολικής εικόνας των πρόσφατων σφυγμομετρήσεων.

«Ο,τι κι αν κάνουν τα “παπαγαλάκια” του Μαξίμου, οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν βάσει καταστατικού και αποφάσεων των οργάνων», τόνιζαν χαρακτηριστικά στην «Κ» κομματικές πηγές, εντάσσοντας –εμμέσως πλην σαφώς–  και τον ίδιο τον κ. Λοβέρδο στο κάδρο ενός σχεδίου «αποσταθεροποίησης» του ΚΙΝΑΛ, υποκινούμενου από την κυβέρνηση, σε μια τοποθέτηση που είναι και ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Αντίθετα, από τον ηγετικό πυρήνα, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, μιλούν για σταθερά ανοδική τροχιά σε όλες τις μετρήσεις για το κόμμα, ενώ ειδικά για την κ. Γεννηματά υπογραμμίζουν ότι η δημοφιλία της αυξάνεται, ανοίγοντας την ψαλίδα από τον Αλέξη Τσίπρα και σημειώνοντας πως το γεγονός ότι τα ποσοστά αποδοχής της ίδιας είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα του κόμματος, την καθιστούν «δυνατό χαρτί» για την παράταξη, με το βλέμμα και στην εσωκομματική κάλπη.

Αναδεικνύουν δε τα παραπάνω ως αποτέλεσμα και των πρόσφατων αλλαγών στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (αντικατάσταση Λοβέρδου από Σκανδαλίδη – Κατρίνη), που «αποσαφήνισαν το στίγμα της παράταξης, σε συμπόρευση με την ταυτότητα της βάσης». Με απλά λόγια, στο προεδρικό στρατόπεδο προσδίδουν και ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο στην κλιμακούμενη διαμάχη με τον βουλευτή Αθηνών, που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται μόνο στην αφετηρία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή