Από τη μία το «Τσεσμέ» και από την άλλη υποσχέσεις στις Βρυξέλλες

Από τη μία το «Τσεσμέ» και από την άλλη υποσχέσεις στις Βρυξέλλες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στα ελληνοτουρκικά, η Αγκυρα διατηρεί τους υψηλούς τόνους, ενώ φρόντισε να στείλει το ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο για επιστημονικές έρευνες ισχυριζόμενη –μέσω του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ– ότι τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το τουρκικό πλοίο! Ο Ακάρ για μία ακόμη φορά επανέλαβε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και δήλωσε πως «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στα εδάφη και στα ύδατα κανενός. Ομως δεν θα απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι, ικανοί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα”, όπως και στην Κύπρο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Αγκυρας στην πρόσκληση για τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών. Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν πως η τουρκική κυβέρνηση, με τα βήματα που κάνει, δεν δείχνει σημάδια προσέγγισης με τη Δύση.

Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της στάσης είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε Ε.Ε. και ΗΠΑ πως «στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ παρά τις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν με την Ελλάδα, κατέκρινε την Αθήνα «για προβοκάτσιες στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο». Μίλησε για τον μακελάρη του τρομοκρατικού χτυπήματος σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία και υποστήριξε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν μια απάντηση «σε αυτούς που δήλωναν πως θα λυτρώσουν την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες».

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, ο ίδιος ο Ερντογάν θα δώσει στη δημοσιότητα τον «οδικό χάρτη» για τις μεταρρυθμίσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό θεωρείται μία ένδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες. Την ημέρα όμως που δημοσιεύθηκε αυτή η πληροφορία, ανακοινώθηκε πως η εισαγγελία της Αγκυρας έστειλε αίτημα στο Κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας εννέα βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP, καθώς κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση του PKK, πρόκληση μίσους κτλ.

Η εφημερίδα Cumhuriyet υποστηρίζει πως η εισαγγελία θα ετοιμάσει κατηγορητήριο και θα ζητήσει την άρση της ασυλίας 56 βουλευτών του HDP! Οι βoυλευτές του τονίζουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι να τους οδηγήσει στη φυλακή, όπως έκανε με τον πρόεδρο του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτές οι πράξεις δεν έχουν σχέση με τον «εκδημοκρατισμό» και τον «εξευρωπαϊσμό» που τάζει ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: 
• Πρόκληση Ερντογάν με το Αιγαίο
Το «Τσεσμέ» έφυγε, η «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει
Η Άγκυρα ψάχνεται για καυγά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή