Άνω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανά, με τον Πολάκη

Άνω-κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανά, με τον Πολάκη

O «πονοκέφαλος» του Αλέξη Τσίπρα με τον βουλευτή Χανίων και το άνοιγμα στον καλλιτεχνικό χώρο

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει την Πέμπτη την πόρτα της Ολομέλειας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «έβραζε». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αναφορές όσων επισκέφθηκαν το γραφείο του στη Βουλή και τους συνεργάτες του, τα «πηγαδάκια» στους διαδρόμους καθώς και οι τηλεφωνικές γραμμές που «πήραν φωτιά» στα υψηλά κλιμάκια της Κ.Ο. είχαν έναν κοινό παρονομαστή: «τον Παύλο Πολάκη». Τα «κρητικά» του βουλευτή Χανίων έπεσαν για άλλη μια φορά βαριά στην Κουμουνδούρου. Κατευθείαν από το αεροδρόμιο, καθώς βρισκόταν στο νησί του, μπήκε και κάθισε στα πίσω έδρανα της αίθουσας στις δευτερολογίες των αρχηγών. Επελέγη –και όχι τυχαία– να μην είναι στη λίστα των βουλευτών που λόγω των περιορισμών της πανδημίας είχαν οριστεί να παρακολουθήσουν τη συζήτηση από κοντά. Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει τον κ. Πολάκη εκτός Ολομέλειας, αφού γνώριζε καλά ότι μετά την ανάρτησή του για την Ειρήνη Αγαπηδάκη θα ήταν για άλλη μια φορά ο πρωταγωνιστής της συζήτησης.

«Δεν γίνεται να μη βάλουμε ένα αυτογκόλ», τόνισε μέλος της Κ.Ο., «χάνουμε όλοι μαζί», συμπλήρωνε άλλος βουλευτής. Κορυφαίο στέλεχος και πρώην υπουργός μετέφερε στην «Κ» ακόμα και τα «γαλλικά» που ακούστηκαν στο γραφείο του προέδρου για τη σπουδή του Παύλου Πολάκη να ξεσπαθώσει για άλλη μια φορά στο Facebook λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. Με λίγα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν πως ο βουλευτής τους έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να αλλάξει την ατζέντα και να εμφανιστεί ως θύμα κακόβουλων σχολίων στο Διαδίκτυο.

Για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας, γνώστης των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Κουμουνδούρου ξεκαθάριζε κοφτά: «Απολύτως τίποτα», και συμπλήρωνε πως «μέχρι να γίνουν εκλογές, κανείς δεν θα πειράξει τον Πολάκη». Υπονοούσε πως ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει τις κάλπες για να τον θέσει απλώς εκτός ψηφοδελτίων; Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει κάτι τέτοιο, γιατί μπορεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα οι φίλοι του να είναι λίγοι, όμως το ίδιο δεν ισχύει και με τους σκληροπυρηνικούς της βάσης του κόμματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα –εφόσον δεν υποτροπιάσει στον μέγιστο βαθμό– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το χατίρι της Ν.Δ. και να τιμωρήσει με κάποιον τρόπο τον Παύλο Πολάκη. Θα είναι μια ήττα, τη στιγμή που από την αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στην απομάκρυνση της Λίνας Μενδώνη από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού. Αλλωστε και στη Βουλή ο πρόεδρος τον «άδειασε» μεν, αλλά με μέτρο, σημειώνοντας πως και στελέχη της Ν.Δ. έχουν χρησιμοποιήσει ρυπαρό λόγο. 

Aλλες πηγές εκτιμούσαν πως δρα και πάλι ανεξέλεγκτος και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει μεταφερθεί προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει ο ίδιος να αναλάβει… Ο Παύλος Πολάκης είναι από τις λίγες περιπτώσεις στην Κουμουνδούρου που ξεπερνάει ακόμα και τις τάσεις, αφού δέχεται κριτική από παντού. Οι λίγοι υποστηρικτές του μέσα στους «86» της Κ.Ο. δηλώνουν πως ο βουλευτής από τα Χανιά «απαντάει στην προσπάθεια του Μητσοτάκη, από θύτης, να παρουσιαστεί ως το θύμα των επιθέσεων λάσπης» και υπενθυμίζουν ότι, σε αντίθεση με άλλα στελέχη, δεν σίγησε όταν το Διαδίκτυο έβγαζε «στα μανταλάκια» τον Αλέξη Τσίπρα για το σπίτι στο Σούνιο.

Η Μενδώνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την υπόθεση Λιγνάδη, έχει βρει στο πρόσωπο της Λίνας Μενδώνη τον «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης που έψαχνε τόσο καιρό και άλλη μια ευκαιρία να συγκροτήσει αντιπολιτευτικό μέτωπο. Μπορεί κατά καιρούς να έχουν στοχοποιήσει τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Χρ. Σταϊκούρα, τη Νίκη Κεραμέως, τον Ν. Χαρδαλιά, τον Γ. Βρούτση, τον Χ. Θεοχάρη και τον Β. Κικίλια, ωστόσο τα πράγματα με την υπουργό Πολιτισμού είναι διαφορετικά. Οσο η δικαστική έρευνα θα συνεχίζεται και θα έρχονται στο φως νέα στοιχεία, τόσο το πρέσινγκ προς το Μαξίμου θα μεγαλώνει. Ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας επίμονα την αποπομπή της, επιχειρεί να εγκλωβίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πορευθεί μαζί της μέχρι το τέλος του βίου της κυβέρνησης. Εκτιμούν μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση πως ο πρωθυπουργός προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή για να βάλει τέλος στην εσωτερική μουρμούρα που υπάρχει στη Ν.Δ. για απομάκρυνσή της από την οδό Μπουμπουλίνας.

Ο καλλιτεχνικός χώρος

Από το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός οι άνθρωποι του πολιτισμού, με τους οποίους πάντα είχε μια προνομιακή σχέση. Η υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στον θεατρικό κόσμο η στάση της Λίνας Μενδώνη, ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους των τεχνών. Οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπάρχει ενεργή γραμμή επικοινωνίας, πέρα από τον Μ. Αθανασίου και την Αννα Ελεφάντη, με τους Σπ. Μπιμπίλα, Κλέλια Ρένεση, Γ. Στάνκογλου, Μαριάννα Τουμασάτου, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί και σε νέες ηλικίες έως 30 ετών που είτε είχαν ασχοληθεί με τον χώρο του θεάτρου κάποια στιγμή στη ζωή τους είτε παρακολουθούν από πολύ κοντά τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Οι δημοσκοπήσεις

Αν και είναι πολύ νωρίς για να αποτυπωθεί –όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ– η αδυναμία χειρισμού των αποκαλύψεων και καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου από την κυβέρνηση, στην Κουμουνδούρου ήδη έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από τη σύλληψη του ηθοποιού – σκηνοθέτη και δείχνουν μια αλλαγή του κλίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μετρήσεις αποτυπώνουν πτώση της Ν.Δ., της τάξεως του 3%. Αυτός ο κόσμος σχεδόν στο σύνολό του φαίνεται να μεταφέρεται στο πεδίο της «γκρίζας ζώνης». Η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει μόνο 0,5%-1% και πρώτος στόχος πλέον είναι να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφια ποσοστά. Σε αυτή τη φάση, διαβάζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, είναι ικανοποιημένοι από τα νούμερα που δείχνουν μείωση της αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής. Σημειώνουν πως, έστω και δειλά, η εικόνα για την κυβέρνηση άρχισε να θολώνει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή