Αρ. Πελώνη για Δ. Κουφοντίνα: «Δεν εκβιαζόμαστε»

Αρ. Πελώνη για Δ. Κουφοντίνα: «Δεν εκβιαζόμαστε»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Την εκτίμηση ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά «προνομιακή μεταχείριση εκτός πλαισίου νόμου» εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη.

Όπως επεσήμανε η κ. Πελώνη, ο πολυϊσοβίτης «εκβιάζει με την απεργία πείνας που επέλεξε», ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος «επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του και όχι να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ένα δικαίωμα που του δίνει η έννομη τάξη. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, στο αίτημα του κ. Κουφοντίνα «στην παραβίαση της έννομης τάξης» συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν είναι κάτι που αφορά την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε πως «αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

«Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Προτάξαμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας»

Αναφέρθηκε στον ένα χρόνο από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως μετά τις δυσκολίες και τα θύματα που θρηνήσαμε, η Ελλάδα τα κατάφερε και κατα τη διάρκεια αυτή προέταξε την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Όπως είπε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. «Ένα χρόνο μετά ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφεται έξαρση εξαιτίας του καιρού και των νέων μεταλλάξεων», πρόσθεσε. Παράλληλα ανέφερε πως στην Αττική καταγράφεται πίεση στο ΕΣΥ και για αυτό τον λόγο «ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ».

Για την πορεία των εμβολιασμών η Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε: «Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς -ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας- στους εμβολιασμούς και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων μόλις 0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κ. Πελώνη στην πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που όπως είπε «βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, Στην ίδια κατεύθυνση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης: 
Δικαστικοί λειτουργοί για υπόθεση Κουφοντίνα: Οφείλουμε να είμαστε αμερόληπτοι
Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του Κουφοντίνα