«Έξυπνο» άνοιγμα παρά τα κρούσματα

«Έξυπνο» άνοιγμα παρά τα κρούσματα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ κυρίως στην Αττική, το άνοιγμα της αγοράς και δη του λιανεμπορίου δεν μπορεί να περιμένει για πολύ. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση: Πρώτον, όσο περνάει ο καιρός τα περιοριστικά μέτρα είναι αδύνατον να τηρηθούν από την πλειονότητα των πολιτών καθώς η κόπωση είναι πλέον μεγάλη. Συνεπώς, το να υπάρχει τόσο μεγάλη κινητικότητα σαν αυτή που καταγράφεται καθημερινά και την ίδια ώρα να είναι κλειδωμένη η οικονομία υπό καθεστώς lockdown αποτελεί κακή διαχείριση και στρουθοκαμηλισμό, στον οποίο δεν έχει διάθεση να συμμετάσχει η κυβέρνηση.

Ο δεύτερος βασικός λόγος που η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άνοιγμα της αγοράς είτε σε μία, είτε σε δύο εβδομάδες –που είναι και το πιθανότερο σενάριο– έχει να κάνει βεβαίως με την οικονομία, η οποία, όπως έχει τονίσει τόσο ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Κάθε εβδομάδα που περνάει το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο είναι 300-400 εκατ. ευρώ, που στην πρώτη φάση μπορεί να έμοιαζε διαχειρίσιμο, αλλά πλέον δεν είναι.  

Τα παραπάνω περιέγραψε ευκρινώς και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1, είπε πως «η σωρευμένη κούραση οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης», δίνοντας την ερμηνεία γιατί τα μέτρα δεν έχουν πλέον αποτελεσματικότητα. «Δεν είναι πλέον θέμα ελέγχων, θέμα καταστολής, είναι περισσότερο ψυχικό και συνειδησιακό», σημείωσε για να προσθέσει: «Θα πρέπει να τα ξαναδούμε τα θέματα, είναι αυτονόητο ότι είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας» και «θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό». Κλείνοντας ανέφερε και το οικονομικό σκέλος όπως περιγράφηκε παραπάνω: «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί – όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αποσυμπίεσης, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά μας, εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να μπορούμε να ενισχύουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις». 

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου εντός των επόμενων δύο εβδομάδων από τώρα επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την πανδημία αναγνώρισε πως υπάρχει πολύ μεγάλη κούραση του κόσμου, «όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «έξυπνες λύσεις» και σε μία «νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Παραδέχθηκε δε, πως η οικονομία πρέπει να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα, χωρίς να υπάρξει νέο κλείσιμο της οικονομίας. Κατά την εισαγωγή του, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε με νόημα, πως καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας, «είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας», αποτυπώνοντας την κυβερνητική αισιοδοξία πως βαίνουμε στο τέλος της υγειονομικής περιπέτειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή