Σαφές προβάδισμα Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σαφές προβάδισμα Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά ευρύ εξακολουθεί να είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καθώς και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη συγκριτικά με τον κ. Αλ. Τσίπρα, κατά τη μέτρηση της εκτίμησης της κοινής γνώμης ως προς το ποιος εκ των δύο είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Αυτό προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, το 38% δηλώνει (με αναγωγή επί των εγκύρων) ότι επιλέγει να ψηφίσει Ν.Δ. έναντι του 23% που επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, το 7,5% επιλέγει Κίνημα Αλλαγής, το 6% Κομμουνιστικό Κόμμα, το 4,5% Ελληνική Λύση και μόλις το 3% ΜέΡΑ25. Κάποιο άλλο κόμμα φαίνεται να επιλέγει ένα ποσοστό 8%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν –ή δεν ήθελαν να απαντήσουν– δέκα στους εκατό πολίτες. 

Καταλληλότερο πρωθυπουργό «βλέπουν» οι πολίτες σε ποσοστό 44% τον κ. Μητσοτάκη, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν σε ποσοστό 25% οι ερωτηθέντες. Σε ποσοστό 27% οι πολίτες εμφανίζονται να απαντούν «κανένας από τους δύο». Στα αξιοσημείωτα είναι ότι η δημοσκόπηση καταγράφει πως τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται προβληματισμός εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα δύο μεγάλα κόμματα διαχειρίστηκαν τις δραματικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο του #MeToo.

Ειδικότερα, αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση ως προς το πώς αντιμετώπισε «τις πρόσφατες αποκαλύψεις από τη Σ. Μπεκατώρου μέχρι την υπόθεση Δ. Λιγνάδη» σε ποσοστό 51%. «Σίγουρα θετικά» την αξιολογεί το 21% των ερωτηθέντων και «μάλλον θετικά» το 23%. Αντιστοίχως, αρνητικά αξιολογούν την αξιωματική αντιπολίτευση οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 59%, «σίγουρα θετικά» μόνο το 12%, ενώ το 22% απαντάει «μάλλον θετικά».

Πάντως, ως πολύ θετικά μπορούν να αξιολογηθούν τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας έναντι του εμβολιασμού συγκριτικά με το παρελθόν. Σε σχέση ακόμα και με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση (που διεξήχθη το διάστημα 25-27 Ιανουαρίου) καταγράφεται αύξηση των πολιτών που δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ποσοστό 80% (ήταν 74%) απαντούν θετικά στο ερώτημα «θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», με τους αρνητές να μειώνονται από το 21% στο 18% των ερωτηθέντων. 

Επιπροσθέτως, σημειώνεται αύξηση ακόμα και μεταξύ εκείνων που επιθυμούν το συντομότερο να κάνουν το εμβόλιο: «το συντομότερο δυνατόν» απαντάει ποσοστό 61% (ήταν 47% στα τέλη Ιανουαρίου) στο ερώτημα «πότε θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό». Σε ποσοστό 14% οι πολίτες δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο «μετά 2-3 μήνες», επίσης 14% απαντούν «αρκετά αργότερα» και μόνο 9% (ήταν 11%) «ποτέ». 

Για τα περιοριστικά μέτρα

Τέλος, το 68% δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας μικρής ή μεγαλύτερης παράτασης των περιοριστικών μέτρων, αν και η κόπωση είναι πλέον ορατή και στις έρευνες, καθώς το 24% έναντι 17% της προηγούμενης μέτρησης επιθυμεί άμεση χαλάρωση των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή