Με το βλέμμα στη Σύνοδο Ε.Ε.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Περιθώριο κάποιων μηνών για διαβουλεύσεις και συζητήσεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο φαίνεται πως δίνει η Αγκυρα κρατώντας μακριά τα πλοία της από τις περιοχές αυτές, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής των σεισμογραφικών πλοίων της, όπως και του γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV, αποκάλυψε πως το σεισμογραφικό «Mπαρμπαρός» αποσύρθηκε στα ναυπηγεία κοντά στην Κωνσταντινούπολη για εργασίες συντήρησης που θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και τόνισε πως αργότερα το συγκεκριμένο πλοίο ενδέχεται να επιστρέψει στον χώρο ερευνών του.

«Το “Oρούτς Ρέις” συνεχίζει τις τρισδιάστατες σεισμικές εργασίες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Οπως ξέρετε, το γεωτρύπανό μας, το “Γιαβούζ”, βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνη. Θα πάει σε νέο σημείο γεώτρησης μετά τα τρισδιάστατα δεδομένα που θα έρθουν από τα πλοία “Μπαρμπαρός” και “Ορούτς Ρέις”», δήλωσε ο κ. Ντονμέζ. Αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα αφήνει ανοιχτό περιθώριο για τις διερευνητικές επαφές, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και την πενταμερή που θα διεξαχθεί στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση και εγκαλεί την Ελλάδα για το ζήτημα του προσφυγικού, ζητώντας από την Αθήνα να σταματήσει να ωθεί προς την Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, o κ. Ακάρ δήλωσε πως «είναι φανερή η ισχύς της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού. Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με την αγορά 3-5 αεροσκαφών και την προμήθεια 3-5 πλοίων».

Ο κ. Ακάρ παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή δεν παραδίδουν τα F-35 και πολλά οπλικά συστήματα: «Παρά τις πολλές προσπάθειες, δυστυχώς στο θέμα αυτό υπάρχει σοβαρή δυσκολία. Σοβαρή ενόχληση. Δεν μας μιλούν για κάποιο εμπάργκο ή κάποιο τεχνικό ζήτημα. Αλλά επικαλούνται γραφειοκρατικούς και οικονομικούς λόγους. Εχουν αναφερθεί και καιρικές συνθήκες ή και η πανδημία. Αυτό όμως κρατάει πολύ και το παρατηρούμε», τόνισε.

Η Ρωσία

Oι ΗΠΑ δεν παραδίδουν τα μαχητικά F-35 λόγω της παραλαβής του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Ομως η Αγκυρα συνεχίζει κανονικά τη σύσφιξη των σχέσεών της με τη Μόσχα, καθώς ο κ. Ντονμέζ ανακοίνωσε πως στις 10 Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν θα παρευρεθούν στην τελετή θεμελίωσης του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου». Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος κατασκευάζεται με ρωσικά κεφάλαια και τεχνογνωσία, θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023.

Επιστολή 170 βουλευτών των ΗΠΑ 

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, 170 βουλευτές και από τα δύο κόμματα της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναπροσαρμόσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα, σταθμίζοντας την «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» επί εποχής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γκρεγκ Μικς και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην ίδια επιτροπή Μάικ Μακόλ, γίνεται λόγος για τον ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων από την τουρκική κυβέρνηση, την περιστολή της ελευθεροτυπίας και τις φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και εκπροσώπων μειονοτήτων. «Η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν έφερε ακόμη και το στυλ της στους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους μας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 το τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους», αναφέρεται στην επιστολή. Πριν από δύο εβδομάδες, 54 γερουσιαστές από τα δύο κόμματα είχαν στείλει ανάλογη επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:
Προσάραξη στην Ψέριμο με «άρωμα Ιμίων»
Τρεις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε. για την Τουρκία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή