«Δομή σαν τη Μόρια δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει»

«Δομή σαν τη Μόρια δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη της κυβέρνησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στα διοικητικά όρια των οποίων φιλοξενούνται δομές προσφύγων, επεσήμανε εμφατικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους δημάρχους των Δήμων Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και Ανατολικής Σάμου, Γεώργιο Στάντζο, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δραστική μείωση των ροών ως παράγοντα που καθορίζει την πολιτική για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και επανέλαβε τα όσα έχουν αποφασιστεί για Λέσβο και Σάμο, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Χίος είναι λίγο πιο σύνθετη περίπτωση, θα τη συζητήσουμε και αυτήν». 

«Βλέπω τη μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και βέβαια απόλυτα και την τεράστια εθνική και στρατηγική τους σημασία, η οποία μας επιβάλλει να τα δούμε μέσα από μία ενδεχομένως λίγο διαφορετική ματιά, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και να νομιμοποιούμαστε αυτό να το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη χθεσινή συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. 

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τον πρωθυπουργό όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεταναστευτικού στα νησιά. Ζήτησαν οι δομές που θα δημιουργηθούν να είναι κλειστές και να έχουν μικρή χωρητικότητα, ενώ έθεσαν και το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. 

«Είχα πει εξαρχής ότι αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα των ροών, οποιαδήποτε δομή θα ξεπεραστεί τελικά από τις ίδιες τις εξελίξεις. Τώρα που είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ροών, νομίζω ότι προσερχόμαστε σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο και με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά την επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Εβρο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους δημάρχους ότι η Μόρια πρόκειται να γίνει πάρκο, τονίζοντας ότι σύντομα θα δημιουργηθεί και η νέα δομή. «Μόρια δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει, όπως θα τελειώσει και η υφιστάμενη υποδομή, η οποία παρά τον προσωρινό της χαρακτήρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτό το οποίο υπήρχε στη Μόρια. Θα έχουμε οριστική δομή στην τοποθεσία την οποία έχουμε συμφωνήσει και την οποία θέλει και να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δομή στη Σάμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αναγνωρίζοντας ότι το νησί της Σάμου «χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από τα άλλα νησιά του Αιγαίου και από τον σεισμό και έχει συσσωρευμένα προβλήματα». Ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία όσον αφορά τη Χίο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή