Πελώνη: Είμαστε ήδη σε lockdown σκληρότερο από του Μαρτίου
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πελώνη: Είμαστε ήδη σε lockdown σκληρότερο από του Μαρτίου

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να προσέξουμε ώστε τα μέτρα σύντομα να καταστούν αχρείαστα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενη στα νέα μέτρα, τόνισε ότι «στόχος ο περιορισμός της κινητικότητας», αναπτύσσοντας εν συντομία τις αναπροσαρμογές στη χρήση των sms. «Μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει νωρίτερα στο ξέφωτο της ελευθερίας», πρόσθεσε. «Είμαστε ήδη σε λοκντάουν και μάλιστα σκληρό», χαρακτηρίζοντας «στοχευμένα» τα μέτρα που ελήφθησαν.

Σε ερώτηση της «Καθημερινής» για το κατά πόσο αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου ή θα υπάρχει παράταση, η κ. Πελώνη τόνισε ότι πρώτα «θα πρέπει να δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου κι ανάλογα θα κριθεί».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με ασφάλεια και κανόνες και η λειτουργία των σχολείων».

Ερωτηθείσα για το κατά πόσον η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την τήρηση των ποσοστών που αφορούν στην τηλεργασία, τόνισε ότι από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 72.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι καθημερινά υπάρχουν 3.000 περισσότερα δρομολόγια στην Αθήνα.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πορείες που διεξάγονται καθημερινά στην Αθήνα, η κ. Πελώνη είπε ότι «ο νόμος δεν αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι», ωστόσο τόνισε είναι «αυτονόητο από τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν μια προσπάθεια», ότι δεν πρέπει να γίνονται. Χαρακτήρισε «ανεύθυνο» από κάποια κόμματα να στηρίζουν τις πορείες, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να αναλάβει υπεύθυνη στάση». Διερωτήθηκε δε αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αναλαμβάνει το ρίσκο» για αυτές τις πορείες.

Αφού επανέλαβε – κληθείσα να απαντήσει αν υπάρχει σενάριο καθολικού lockdown– ότι «είμαστε σε κανονικό lockdown και σκληρότερο από αυτό του Μαρτίου», είπε ότι «πολύ σύντομα θα είμαστε σε άλλη φάση», σημειώνοντας δε ότι υπήρξε «κατάχρηση κωδικών 2 και 6», καθώς «δεν είναι για επισκέψεις σε σπίτια και ανάλογες δραστηριότητες».

Ερωτηθείσα για παρατυπίες στην προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, έκανε λόγο για «μεμονωμένα φαινόμενα που προφανώς και διερευνώνται», σημειώνοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις εξετάζονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πως «υπάρχουν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις».

ΕΣΥ

Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα.

Εμβολιασμοί

«Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κέντρο Υγείας Πατησίων που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο όπου διαπίστωσε την άριστη λειτουργία του και ευχαρίστησε το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρει», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «στη χώρα μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Γι αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο οι συμπολίτες μας. Σήμερα ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του 1.000.000 δόσεων. Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνάει χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθκνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εγκρίνει το εμβόλιο της Astra Zeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε πως «θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. δόσεις».

Σεισμός στην Ελασσόνα

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο σεισμό στη Θεσσαλία. Όπως είπε: «Από την πρώτη στιγμή που έγινε ο σεισμός υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

-Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετέβη στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.

-Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων και είναι έτοιμο να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών.

-Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκια μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών.

-Το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν μνημεία, αρχαιολογικό και θρησκευτικοί χώροι.

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μισθώσει ξενοδοχεία για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

-Η Πολιτική Προστασία η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή σκηνές, γεννήτριες, κουβέρτες, κρεβάτια και λοιπό υλικό για προσωρινή χρήση από τους πληγέντες.

– Η Πολιτεία θα εφαρμόσει στις πληγείσες περιοχές άμεσα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:

Πρώτον: Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.

Δεύτερον: Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένεια.

Τρίτον: Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής

Τέταρτον: Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

Πέμπτον: Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Έκτον: Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Έβδομον: Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες».

Επιπλέον όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα (που κατασκευάζει τον Ε65) και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο».

Σημείωσε τέλος ότι «χθες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον διευθυντή του σχολείου και συνεχάρη τον ίδιο και τους άλλους εκπαιδευτικούς που έβγαλαν με ασφάλεια τους μαθητές από το κτίριο που υπέστη σοβαρότατες ζημιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή