ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ΑΕΠ: Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας

Μητσοτάκης για ΑΕΠ: Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας

Τη βαθιά του ικανοποίηση για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, εξέφρασε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Στο 8,2% η ύφεση το 2020

Σε ύφεση παγίδευσαν την ελληνική οικονομία το 2020 η πανδημία της Covid19 και τα lockdown, που εφαρμόστηκαν προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του φονικού ιού. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο δείχνουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν ηπιότερη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, με τα μέτρα στήριξης να προσφέρουν κάποια «αντισώματα». 

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ υποχώρησε 8,2% το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Ωστόσο σε τριμηνιαία βάση αναπτύχθηκε 2,7%. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σε ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση και ύφεση 10,5% σε ετήσια. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ύφεση 11,7% σε ετήσια βάση. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr