ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν δυνάμεις οι τάσεις στις νομαρχιακές

ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν δυνάμεις οι τάσεις στις νομαρχιακές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «πυρετό» βρίσκεται η Κουμουνδούρου για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τις τάσεις στις μεγάλες περιφέρειες να συγκρούονται με επίδικα τη διαμόρφωση της ανθρωπογεωγραφίας και την ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις εντάσεις που έχουν καταγραφεί, στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου δηλώνουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της διαδικασίας τόσο για το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και για τη συμμετοχή. Εχει ολοκληρωθεί η εκλογή αντιπροσώπων σε 55 από τις 62 νομαρχιακές επιτροπές και αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πραγματοποιηθούν κρίσιμες ψηφοφορίες σε πέντε ακόμα. Μεταξύ αυτών στην Α΄ Αθήνας, στη Δ. Αθήνα, στον Πειραιά και στην Κρήτη. Ηδη 1.500 οργανώσεις μελών συνεδρίασαν σε όλη την Ελλάδα, με 15.000 αντιπροσώπους να συμμετέχουν. Σε μεγάλες περιφέρειες, όπως στη Β΄ Αθήνας, έγιναν τηλεδιασκέψεις ακόμα και 700 ατόμων. Υπολογίζεται πως τα μέλη σε σχέση με το συνέδριο του 2016 έχουν τριπλασιαστεί.

Το βλέμμα όλων στρέφεται στις μεγάλες νομαρχιακές επιτροπές, μέσω των οποίων αποτυπώνονται οι συσχετισμοί και οι αλλαγές σε σχέση με την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Στη βόρεια Αθήνα, η διατασική κίνηση της «Ομπρέλας» με τους «53+» ως βασικό κορμό και με πολλά κορυφαία στελέχη να στηρίζουν εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία, εξασφαλίζοντας 24 στα 41 μέλη της νομαρχιακής. Η «Κίνηση Μελών» εξέλεξε 11 και η «ΡΕΝΕ» 6. Παρά τη μεγάλη διαφορά, οι «προεδρικοί» δηλώνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους. Η αντιπαράθεση έχει ήδη κορυφωθεί στην Α΄ Αθήνας, όπου οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η «Ομπρέλα» θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, με την «Κίνηση Μελών», ωστόσο, να μειώνει τη διαφορά. Με την περίπτωση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και τον αποκλεισμό που καταγγέλλεται από την πλευρά των φοιτητών, έχουν φουντώσει πάλι οι συζητήσεις για το θέμα της διεύρυνσης. Η πλευρά της «Ομπρέλας» μιλάει για «φοιτητές-συνδικαλιστές» που είχαν προσπαθήσει να μπουν και στη νεολαία. Σε κάθε περίπτωση, ζητούν να διαλύσουν το σχήμα τους. Την ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, που πολλά πρόσωπά της συμμετέχουν σε μια νέα παράταξη, στηρίζουν πασοκογενή στελέχη, όπως ο Χ. Σπίρτζης, ο Ν. Μαδεμλής και ο Χ. Βερναρδάκης. Καταγγέλλουν την «Ομπρέλα» και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και του Οργανωτικού, Εφη Καλαμαρά, πως μπλοκάρουν τη διεύρυνση στην Α΄ Αθήνας με μη αποδοχή νέων μελών. Ηταν αρκετές, πάντως, οι περιπτώσεις που ομαδικές εγγραφές διά αντιπροσώπου δεν έχουν γίνει δεκτές και ζητήθηκαν πλήρη στοιχεία, φυσική παρουσία ή η διαδικασία εγγραφής να ολοκληρώνεται μέσω του isyriza.

Στη νότια Αθήνα, η «Κίνηση Μελών» έχει καταγράψει ευρεία πλειοψηφία, με «δυνατά χαρτιά» τη Νέα Σμύρνη, τη Γλυφάδα και τον Αγιο Δημήτριο, και ίδια εικόνα υπάρχει στην Ανατολική Αττική. Σε ντέρμπι εξελίσσεται η μάχη στον Πειραιά, που ήταν παραδοσιακά «κάστρο» της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Στη Θεσσαλονίκη αποτυπώθηκε επίσης η κυριαρχία της «Κίνησης Μελών». Στα Χανιά, οι δυνάμεις της «Ομπρέλας» επικράτησαν. Στελέχη που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις διεργασίες εξηγούσαν στην «Κ» πως, με δεδομένο ότι οι οργανώσεις μελών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρής δυναμικότητας, ακόμα και μικρές εισροές νέων μελών που έγιναν άλλαξαν πολύ τους συσχετισμούς, ειδικά στην περιφέρεια.

Στο «Θριάσιο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις διαδικασίες χωρίς να παρεμβαίνει. Χθες επισκέφθηκε το «Θριάσιο» νοσοκομείο και έκανε λόγο για δραματική κατάσταση: «Οι ιδιωτικές κλινικές μένουν COVID free. Δεν λερώνουν τα χέρια τους, ενώ η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή για να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη ανάγκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή