Αρχίζει η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αρχίζει η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία βασικά θέματα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, στο Μέγαρο Μαξίμου: πρώτον, το θέμα του εμβολιασμού των πολιτών, δεύτερον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τρίτον, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά σημείωσε πως η Ελλάδα ξεπέρασε το φράγμα τού ενός εκατομμυρίου δόσεων, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας κινείται πιο γρήγορα και κυρίως πιο μεθοδικά από πολλές άλλες της Γηραιάς Ηπείρου. «Αλλά αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά είναι η οργάνωση της διαδικασίας, ο ψηφιακός χαρακτήρας της και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι από εδώ και στο εξής το λεγόμενο «τείχος ανοσίας» και το πώς «θα επιταχύνουμε» ώστε «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Επιτροπή και την πρόεδρο «για το γεγονός ότι αγκάλιασε την ιδέα» που θα λειτουργήσει ως εργαλείο το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση, έγινε γνωστή επιστολή της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία ανακοινώνει την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν επισημαίνει την ανάγκη τα κράτη-μέλη να αναλάβουν άμεσα δράση για να συστήσουν εγκαίρως (εντός τριών μηνών) τις εθνικές υποδομές που θα τροφοδοτήσουν στη συνέχεια το πανευρωπαϊκό Digital Green Certificate. Η πρόεδρος της Επιτροπής ξεκινάει μάλιστα την επιστολή της με αναφορά στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πίεση από την Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε για μία ακόμα φορά από την Ε.Ε. να ασκήσει πίεση προς όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες «ώστε να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους για τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο 2021, οπότε και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών». Από την πλευρά του, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως «το ελληνικό προσχέδιο κατά κοινή ομολογία είναι υπόδειγμα για πολλούς άλλους. Και οι πρόοδοι που κάνει η χώρα σε αυτά τα ευρωπαϊκά εργοτάξια είναι πολύ σημαντική». Ο τρίτος πυλώνας που συζητήθηκε μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Σχοινά ήταν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στον πυλώνα αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Σχοινάς κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ενδιαφέρον είχε η αποστροφή του για «φουρτούνες που σίγουρα θα έρθουν» για Ελλάδα και Ευρώπη όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές. «Η κάθετη μείωση των παράτυπων αφίξεων κατά τους τελευταίους μήνες συνιστά ακόμα μία ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Είναι τώρα, στην απανεμιά, που οφείλουμε να προετοιμαστούμε για τις φουρτούνες, που σίγουρα θα έρθουν», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή