Οι τέσσερις κρίσεις χτύπησαν καμπανάκι

Οι τέσσερις κρίσεις χτύπησαν καμπανάκι

Ικαρία, «Μήδεια», υπόθεση Λιγνάδη και πανδημία δοκίμασαν τις κυβερνητικές αντοχές

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τελευταίος μήνας ήταν με διαφορά ο πιο δύσκολος για την κυβέρνηση, καθώς υπήρξαν τέσσερις συναπτές κρίσεις, που «χτύπησαν» η κάθε μία από την πλευρά της σε κεντρικά αφηγήματα της πλειοψηφίας, που είναι αφενός η πολιτική ενσυναίσθηση και αφετέρου η απόλυτη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Το λάθος της Ικαρίας, η κακοκαιρία «Μήδεια», που άφησε νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, η υπόθεση Λιγνάδη και η εμφατική επανάκαμψη της πανδημίας, που αντιμετωπίζεται με αντιφατικά περιοριστικά μέτρα, γρατζούνισαν την κυβέρνηση, καθώς ενόχλησαν κόσμο που το 2019 συσπειρώθηκε γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στήριξε για την αλλαγή σελίδας. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι δημοσκοπήσεις που έτρεξαν το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνεται, ο Μητσοτάκης κρατάει σχεδόν ακέραιη τη δημοφιλία του, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να καρπωθεί από τα κυβερνητικά λάθη.

Στο Μαξίμου, χωρίς να αρνούνται τον αντίκτυπο και των δύο θεμάτων –της Ικαρίας και της κακοκαιρίας– για τα οποία άλλωστε ελήφθησαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σημειώνουν παράλληλα πως πρόκειται για επιμέρους ζητήματα που δεν μπορούν να αλλοιώσουν την καλή γενική πολιτική της κυβέρνησης και να προξενήσουν βλάβη στη μεγάλη εικόνα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η ζημία που προκάλεσαν δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν το φαινόμενο της σταγόνας. Προστέθηκαν μέσα στο ποτήρι και πρέπει να υπάρξει προσοχή ώστε να μην επαναληφθεί, γιατί κάποια στιγμή αρκεί μία σταγόνα για να ξεχειλίσει. 

Οσον αφορά την περίπτωση της δυσώδους υπόθεσης Λιγνάδη, στην κυβέρνηση, παρότι παραδέχονται πως υπήρξαν λάθος χειρισμοί σε επίπεδο επικοινωνίας, θεωρούν πως η προσπάθεια καπήλευσης της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε τα όρια της χυδαιότητας και σχεδόν γύρισε μπούμερανγκ. Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει φθορά μόνο η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αυτοπαγιδευθεί από τον οίστρο του να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως από τη συγκεκριμένη υπόθεση τα δύο μεγάλα κόμματα «αλληλοεξουδετερώθηκαν» και κανένα απολύτως δεν βγήκε κερδισμένο. Αυτό, ωστόσο, που και εδώ δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή του Μαξίμου είναι πως στο εν λόγω θέμα είναι από τις λίγες φορές που η κυβέρνηση λαμβάνει αρνητικό πρόσημο στους χειρισμούς της. 

Τέλος, όσον αφορά την πανδημία, που είναι και η πιο κεντρικής φύσεως και παρατεταμένη κρίση που περνάει η κυβέρνηση, στο Μαξίμου υπάρχει μια εδραιωμένη άποψη, σύμφωνα με την οποία η συνολική εικόνα τον τελευταίο ένα χρόνο γέρνει την πλάστιγγα προς το θετικό και, παρά τις αστοχίες, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση για τη διαχείριση του θέματος. Κομβικό ρόλο στη μεγάλη εικόνα έχουν διαδραματίσει και οι εμβολιασμοί, που αποτυπώνουν τόσο την πρόθεση αλλά κυρίως την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρνει εις πέρας όσα έχει εξαγγείλει.

Το πιο σημαντικό, όμως, όλων που ερμηνεύει και τη διαφορά που εξακολουθεί να κρατάει η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ένα συγκεκριμένο ποιοτικό στοιχείο. Ενώ και οι τέσσερις κρίσεις που προαναφέρθηκαν έδειξαν να ενοχλούν ιδιαίτερα ένα κοινό κεντρώο και μετριοπαθές, που είναι ευμετάβλητο σε κάθε εκλογική διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να το προσεγγίσει, καθώς ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένος σε ένα κενό μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστικής Αριστεράς, απομακρύνοντας πολίτες που θα μπορούσαν υπό άλλες προϋποθέσεις να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική. Αυτός ο κόσμος, ενώ ενοχλείται από τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης και το δείχνει, περιμένει ωστόσο από την κυβέρνηση διορθωτικές κινήσεις και δεν κοιτάζει αλλού. 

Αυτό είναι σύμφωνα με το Μαξίμου το κρισιμότερο όλων κι εκεί θα δοθεί προσοχή το επόμενο διάστημα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις που μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα. Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, λένε στην «Κ» πως ο μεγαλύτερος εχθρός θα είναι ο εφησυχασμός και η αίσθηση της απόλυτης κυριαρχίας. «Οι πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία είναι πιο απαιτητικοί και ο πήχυς είναι ιδιαίτερα ψηλά», προσθέτουν.

Σημείο καμπής

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το βάρος, με το τέλος της πανδημίας, θα περάσει αναπόφευκτα στην οικονομία. Το γεγονός πως όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, στα δύο χρόνια σημειώνουν κάμψη και εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια κόπωσης, κάνει τους επόμενους τέσσερις μήνες ακόμη πιο σημαντικούς, καθώς τον Ιούλιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από όταν ανέλαβε την εξουσία η Ν.Δ. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει στην «επέτειο» η κυβέρνησή του να έχει κρατήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή