Ετοιμος ο Τσίπρας να πατήσει το κουμπί των διαγραφών

Ετοιμος ο Τσίπρας να πατήσει το κουμπί των διαγραφών

Μετά το στραβοπάτημα Δρίτσα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πέτρος Τατσόπουλος τον Ιανουάριο του 2014 είχε βρεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας όταν είχε δηλώσει για τη «17 Νοέμβρη» πως «υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων». Τότε, «πειθαρχικό» στην Κουμουνδούρου δεν υπήρχε, όμως με συνοπτικές διαδικασίες το προεδρείο της Κ.Ο. είχε καταδικάσει τη δήλωση. Ακολούθησε μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, που τον οδήγησε στην ανεξαρτητοποίησή του. Το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος του κόμματος έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Η ευαισθησία και τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα τρομοκρατίας είχαν φανεί σε μια περίοδο που οι διαγραφές ούτε ως αστείο δεν ακούγονταν στο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είχε ακόμα πολύ δυνατή φωνή. Για να φτάσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αποπομπή Κοντονή κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όμως και σε αυτή την περίπτωση τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα ήταν λυμένα, αφού ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήταν βουλευτής και είχε αποστασιοποιηθεί. Στην περίπτωση του Θεόδωρου Δρίτσα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Είναι ένα ιστορικό στέλεχος, πολύ αγαπητός στη βάση της Κουμουνδούρου, που όμως προχώρησε σε μια «εξόχως προβληματική δήλωση», όπως παραδεχόταν στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στην «Κ». Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε η «τιμωρία» του να φτάσει μέχρι το «επίπεδο δύο» για πρώτη φορά έως τώρα. Οχι μόνο ζητήθηκε διευκρινιστική δήλωση, αλλά το κόμμα προχώρησε και σε ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα», θέλοντας να κάνει σαφές πως λάθη και μισόλογα που θολώνουν το μήνυμα για την αξιακή άβυσσο που χωρίζει την Αριστερά με την τρομοκρατία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Κατά πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως έφτασε για πρώτη φορά τόσο κοντά στο να πατήσει το «κόκκινο κουμπί». Oσοι έζησαν την κρίση εκτιμούν πως, πλησιάζοντας τα δύο χρόνια στην αντιπολίτευση, είναι αποφασισμένος να μη δεχθεί άλλα «φάλτσα», ειδικά από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως δεν είναι λίγες οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί για «καρατόμηση» στελέχους που συνεχώς υποτροπιάζει, ώστε να δοθεί συνολικά το μήνυμα. Αυτό σημαίνει πως, αν ο Θεόδωρος Δρίτσας δεν προχωρούσε στην ειλικρινή δήλωση μεταμέλειας, η ιδιότητά του ως τομεάρχη Aμυνας ή ακόμα και η θέση του στην Κ.Ο. μπορεί να κινδύνευαν.

Ενδεχομένως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε άλλη στάση με το που εμφανίστηκε το υποστηρικτικό κείμενο των «15» για τον Κουφοντίνα, να μην έδινε πάτημα στη Ν.Δ. να τον συνδέσει με φιλοτρομοκρατικές αντιλήψεις. Η ρητορική στελεχών, έστω και μικρομεσαίων, που δεν κρατούν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον πολυϊσοβίτη πλήττει και το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα. Για την κυβέρνηση ο Φεβρουάριος ήταν με διαφορά ο χειρότερός της μήνας (πανδημία, Ικαρία, Μενδώνη – Λιγνάδης), όμως παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και πάλι να βρεθεί στα «σχοινιά». Και το ερώτημα «πώς με τέτοια “αυτογκόλ” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να απευθυνθεί σε μετριοπαθή κοινά» εξακολουθεί να υπάρχει.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυτά τα στραβοπατήματα στερούν από το κόμμα τη δυναμική της ανόδου παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. σταθερά σε όλες τις μετρήσεις καταγράφει μια πτώση που αγγίζει το 4% από τον Νοέμβριο. Οπως στελέχη της «προοδευτικής Δεξιάς» διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του Κουφοντίνα, έτσι και το κοινό της «συντηρητικής Αριστεράς» ή του Κέντρου που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ διχάζεται. Καλούνται ουσιαστικά να ισορροπήσουν στην πολύ λεπτή γραμμή της υπεράσπισης των αιτημάτων ή των δικαιωμάτων ενός καταδικασμένου τρομοκράτη χωρίς να ταυτιστούν με τον ίδιο. Ποιος είναι, όμως, ο μεγάλος προβληματισμός; Το σήμα που θα στείλει το κόμμα στην κοινωνία αν ο Κουφοντίνας συνεχίσει την απεργία πείνας έως το τέλος και την εμπλοκή που θα έχει σε επίπεδο νεολαίας, ομάδων ή προσώπων.

Η άλλη εικόνα

Αν και η παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ προσέκρουσε με φόρα πάνω στις δηλώσεις Δρίτσα, εντούτοις το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη δεν πέρασε απαρατήρητο. «Ηταν ό,τι πιο αμερικανικό έχουμε κάνει», παραδεχόταν στενός συνεργάτης του προέδρου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ομάδα που χειρίζεται αυτές τις εκδηλώσεις δεν έχει αλλάξει. Επειτα από επεξεργασία τριών μηνών, με προσεκτική επιλογή προσώπων και επιστημόνων εκτός κομματικών στεγανών, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε μέσω του σχεδιασμού του για την Υγεία πως επιθυμεί να κάνει πράξη την κοινωνική διεύρυνση. Την ίδια εικόνα ετοιμάζουν στην Κουμουνδούρου με την πρόταση για το ιδιωτικό χρέος. Ηδη το κόμμα είναι σε επαφές με ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους από το εξωτερικό, αφού το ζήτημα έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή