Oι υπέρ Κουφοντίνα «δυνάμεις κρούσης»

Oι υπέρ Κουφοντίνα «δυνάμεις κρούσης»

Σε ύψιστη επιφυλακή οι Αρχές

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλεφτοπόλεμος αστυνομίας – αναρχικών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη, με αφορμή την απεργία πείνας του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Πίσω από τις δεκάδες καταδρομικές επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων, τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων –υπολογίζονται σε πάνω από 300– τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας βλέπουν έναν πυρήνα περίπου 200 νεαρών αναρχικών. Περιγράφονται ως άτομα ηλικίας από 18 έως 23 ετών, που επιλέγουν λόγω και των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας να πραγματοποιούν επιθέσεις στις γειτονιές τους. Είτε πρόκειται για φθορές σε τράπεζες είτε για εμπρησμούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αστυνομικών κ.ο.κ. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, για παράδειγμα, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε τράπεζες στο Μαρούσι, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα αντιεξουσιαστές πυρπόλησαν μοτοσικλέτα αστυνομικού έξω από το σπίτι του στο Κερατσίνι. 

Εκτός πάντως από τους κατά τόπους πυρήνες αναρχικών, ενεργό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών φέρονται να διαδραματίζουν και πιο δυναμικές και καλύτερα δομημένες ομάδες αντιεξουσιαστών, με έδρα τον Βύρωνα, το Παγκράτι, το Κουκάκι και τα Εξάρχεια. Σε αυτές μετέχουν άτομα που δεν είναι άγνωστα στις αρχές ασφαλείας, καθώς έχουν στο πρόσφατο παρελθόν προσαχθεί ή συλληφθεί για συμμετοχή σε επεισόδια με την αστυνομία, καταλήψεις κτιρίων κ.ά. 

Αυτούς «βλέπουν» τα στελέχη της αστυνομίας πίσω από την επίθεση με μολότοφ, καπνογόνα και πέτρες κατά του Α.Τ. Καισαριανής την περασμένη Κυριακή. Αστυνομικές πηγές συνδέουν τις επιθέσεις κατά αστυνομικών στην οδό Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου με το γεγονός ότι σε χώρο των φοιτητικών εστιών συγκεντρώνονται κάθε βράδυ τα μέλη της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι επιθέσεις –διευκρινίζουν οι αστυνομικοί– δεν αποτελούν απόφαση της Συνέλευσης, τα κεντρικά πρόσωπα της οποίας έχουν επιδιώξει μια ήπια και περισσότερο πολιτική διαχείριση της υπόθεσης. Η παρουσία ωστόσο, στον ίδιο χώρο, νεαρών ριζοσπαστικοποιημένων αναρχικών ενίοτε αφήνει απόνερα… Ως τέτοια θεωρούνται η επίθεση με μολότοφ εναντίον περιπολικού και ο έλεγχος διερχόμενων οδηγών σε αναζήτηση αστυνομικών, στην οδό Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου.

Παρότι αρκετές από τις καταδρομικές επιθέσεις υλοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς, οι περισσότερο δυναμικές και με εντονότερο αντίκτυπο δράσεις, όπως οι καταλήψεις στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, στο παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού στην πλατεία Καρύτση, ή η «παρέμβαση» στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι αποφασίστηκαν σε «κεντρικό» επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των συλληφθέντων για συμμετοχή σε αυτές υπήρχαν μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, ορισμένα από τα οποία είναι γνωστά για την πλούσια αναρχική δράση τους. Το «παρών» στις συζητήσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων έχουν δώσει και άτομα που έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί για τρομοκρατία. Ωστόσο, αποφεύγουν να εμπλακούν σε βίαιες ενέργειες καθώς, μεταξύ άλλων, βρίσκονται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία έχει καταφέρει να προλάβει και να αποτρέψει παρεμβάσεις υπέρ του απεργού πείνας. Η πιο χαρακτηριστική είναι η απόπειρα αντιεξουσιαστών να αναρτήσουν πανό στο μνημείο της Ακρόπολης με σύνθημα υποστήριξης του Δημήτρη Κουφοντίνα. Στο σημείο όπου είχε σχεδιαστεί η παρέμβαση οι αστυνομικοί εντόπισαν γνώριμους στις Αρχές αντιεξουσιαστές. Εκείνοι, προφασίστηκαν διάφορες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο σημείο και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Κάτι παρόμοιο φέρεται να συνέβη και σε δήμο των βορείων προαστίων, με την αστυνομία να προσάγει από την κεντρική πλατεία της περιοχής 15 άτομα. Είχαν μαζί τους πανό με σύνθημα υπέρ του απεργού πείνας.  

Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν υπόνοιες ότι ομάδες αναρχικών έχουν επιχειρήσει να παγιδεύσουν αστυνομικούς στήνοντάς τους ενέδρες. Ως τέτοιο αξιολογήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου στην Αμεση Δράση για λιπόθυμο άτομο στην οδό Ιθάκης στην Κυψέλη. Το σήμα πήρε εντολή να ελέγξει η Κρατική Ασφάλεια, με τους μυστικούς αστυνομικούς να διαπιστώνουν την παρουσία 100 αναρχικών στο σημείο. 

Οι περισσότερες ενέργειες περιγράφονται ως «χαμηλής έντασης». Μοναδική ίσως εξαίρεση η απόπειρα πυροδότησης ενός εμπρηστικού μηχανισμού στην είσοδο του φυλασσόμενου ιδρύματος Μητσοτάκη. Ο σκοπός διέκρινε τις κινήσεις του δράστη θεωρώντας πάντως ότι πρόκειται για άτομο που επέλεξε να αφήσει στο σημείο σακούλα με φαγητό για τα αδέσποτα. Τελικά, διέκρινε τη φλόγα και έσβησε τη φωτιά με πυροσβεστήρα.

Ρόλος και στην ΕΥΠ

Η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο δεκαπενθήμερο τελεί σε πορτοκαλί συναγερμό. Υπάρχει ανησυχία μιας γενικευμένης βίαιης αντίδρασης, σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης στην υπόθεση της απεργίας πείνας. Για τον λόγο αυτό, τα στελέχη όλων των υπηρεσιών πρώτης γραμμής έχουν καταστρώσει σχέδια με στόχο, όπως λένε, να αποτραπούν γεγονότα παρόμοια με εκείνα που πυροδότησε τον Δεκέμβριο του 2008 η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κομβικό ρόλο έχει αναλάβει να διαδραματίσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και η ΕΥΠ.

Η Αμεση Δράση έχει δημιουργήσει ομάδες επιφυλακής ούτως ώστε εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν να αυξηθούν άμεσα οι διαθέσιμες περιπολίες, είτε πρόκειται για περιπολικά είτε για δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η Ασφάλεια αντίστοιχα έχει χωρίσει το λεκανοπέδιο της Αττικής σε τομείς και κάθε αστυνομικός γνωρίζει ήδη σε ποια περιοχή θα κινηθεί σε περίπτωση γενικευμένων επεισοδίων. Εχουν προβλεφθεί παρατηρητές στις ταράτσες κτιρίων, ενώ έχουν συγκροτηθεί και ανακριτικά συνεργεία που σε περίπτωση μαζικών συλλήψεων θα αναλάβουν τη σύνταξη δικογραφιών. Η ΓΑΔΑ έχει με σήματά της εφιστήσει την προσοχή των αστυνομικών στον έλεγχο της αλληλογραφίας, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να παραλάβουν παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα, ενώ καλεί το προσωπικό της να λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας τόσο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας όσο και μετά. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και δικαστικοί κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα υπό τον φόβο να γίνουν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο κίνδυνος των «μοναχικών λύκων»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ενεργή τρομοκρατική οργάνωση που σε περίπτωση όξυνσης της κρίσης θα θελήσει να αναλάβει δράση. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιο μεμονωμένο άτομο να επιχειρήσει μια ενέργεια αντεκδίκησης αρπάζοντας ένα όπλο και ρίχνοντας μια ριπή κατά ενός μη φυλασσόμενου στόχου». Αυτό επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη των λεγόμενων ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Εχουν ενισχύσει το πληροφοριακό δίκτυό τους, ενώ έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων –«μοναχικών λύκων»– που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια τέτοιου είδους ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή