Διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση

Διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες αστυνομικής βίας συσπείρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά διαλέγει την κοινοβουλευτική οδό προκειμένου να «στριμώξει» το Μέγαρο Μαξίμου. Στον πρωινό καφέ της Δευτέρας έγινε ξεκάθαρο ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν να συνδέσουν όσα έγιναν την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα ζητούν την αποπομπή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και υποστηρίζουν πως όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα πανικού. Με επίκαιρη ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει:

«– Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής σας διαρκώς παραβιάζετε;

– Γιατί δεν αποσύρετε άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., και για ποιον λόγο παύσατε την επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη;»

«Ανησυχία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε εκδήλωση του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής του κόμματος, ανέφερε: «Τα περιστατικά βίας που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μας γεμίζουν όλους αποτροπιασμό και μεγάλη ανησυχία για το προς τα πού πηγαίνουμε». Ενδεικτικό του πρέσινγκ που επιχειρείται προς το Μαξίμου, όπως επίσης και της προσπάθειας η κόντρα να μεταφερθεί στη Βουλή, είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ξανά την πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση-1
Υψηλοί τόνοι και από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ζητεί να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου.

Σε υψηλούς τόνους και το ΚΙΝΑΛ, ζητεί να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη πως «την ώρα που η χώρα περνάει δραματικές στιγμές, η κυβέρνηση διχάζει και προκαλεί με τον αυταρχισμό της και ευνοεί όσους επιδιώκουν την αναταραχή. Η δημόσια ζωή επιβάλλεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας. Και αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης. Ας την αναλάβει».

Στο αντιπολιτευτικό μέτωπο συντάσσεται και το ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη να καλεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το πώς θα δράσει από εδώ και στο εξής ώστε να σταματήσει το όργιο της καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Ηταν απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη χθες στη Νέα Σμύρνη, όπου οι “ράμπο” της Αστυνομίας μέσα στην πλατεία –ενώ γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους– επιτέθηκαν με βάναυσο τρόπο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι: αίσχος, ντροπή».

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της εξέφρασε «τον αποτροπιασμό της για τα θλιβερά γεγονότα διχασμού στη Νέα Σμύρνη» ενώ επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με θέμα την έξαρση των φαινομένων αστυνομικής βίας, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό πως έχει επιλέξει συνειδητά αυτή την οδό ώστε να διχάσει την ελληνική κοινωνία.

Αργά χθες εν τω μεταξύ επικράτησε ένταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από το ΑΠΘ –όπου συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας– για να εμποδίσουν την είσοδο ατόμων σε αυτό. Επί τόπου έσπευσε αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Εγιναν πέντε προσαγωγές, ενώ οι δυνάμεις αποχώρησαν λίγο πριν από τις 10.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή