Αδ. Γεωργιάδης: Με sms και όχι με «click away» το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αδ. Γεωργιάδης: Με sms και όχι με «click away» το άνοιγμα του λιανεμπορίου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας από τις 22 Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει κανονικά και όχι με «click away», αλλά με περιορισμό ατόμων ανά τετραγωνικά και αποστολή sms που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο που θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του.

Ως προς τον χρόνο που θα διαρκεί το sms, επεσήμανε ότι θα αποφασιστεί κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με πιθανή ημερομηνία περί τα μέσα Απριλίου, κάτι που πάντως θα εξαρτηθεί και από τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η διαφορά σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο είναι τα εμβόλια, ενώ επεσήμανε ότι σημαντικότερος δείκτης πλέον είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, που εκτιμάται ότι θα είναι πιο ελεγχόμενος όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Τη Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είχε σημειώσει ότι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και το εισηγηθούν οι ειδικοί, η κυβέρνηση προσβλέπει σε επαναλειτουργία του λιανεμπορίου -με κανόνες- και των σχολείων πριν από το τέλος Μαρτίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί «ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, ότι τον Απρίλιο θα μιλάμε πια για μια άλλη φάση, όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, και αργότερα, τον Μάιο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό».

Και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιόρισε την αρχή του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: Άνοιγμα της αγοράς στις 22 Μαρτίου μελετά η κυβέρνηση

Υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος της αγοράς από το τέλος του μήνα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τάσσεται και σειρά ειδικών.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προτάσσει ως προτεραιότητες της μετάβασης στην κανονικότητα το άνοιγμα των σχολείων και του λιανικού εμπορίου, ενώ προσδιορίζει στον Απρίλιο την επανεκκίνηση της εστίασης. Όπως επεσήμανε, το lockdown θα παραταθεί κατά μία εβδομάδα, ενώ πρόθεση είναι «όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και χωρίς φαινόμενα συνωστισμού».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και τα καταστήματα λιανικής, παρόλο που υπάρχει «αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. Ειδικά για την εκπαίδευση, σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργήσει, καθώς «σε δύο μήνες είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις». Αναφορικά με την εστίαση, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η επαναλειτουργία της μπορεί να γίνει μόνο με άνοιγμα των εξωτερικών χώρων.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, κάνοντας λόγο πρώτα για επαναλειτουργία των καταστημάτων και εν συνεχεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή