Προανακριτική για Παππά, άδειες προτείνει η Ν.Δ.

Προανακριτική για Παππά, άδειες προτείνει η Ν.Δ.

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Καλογρίτσα, με επίκεντρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ν. Παππά, ζήτησαν χθες 30 βουλευτές της Ν.Δ., ανοίγοντας τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ειδικό δικαστήριο, αλλά και πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο μεγάλης έντασης μεταξύ της πλειοψηφίας και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, κρίνουμε ότι εις βάρος του κ. Νίκου Παππά προκύπτουν ικανές ενδείξεις που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης» σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι η πρόταση των 30 «γαλάζιων» αφορά «τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των εξής εγκλημάτων, που ο πρώην υπουργός φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του: α) του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και β) του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν».

Οι προτείνοντες βουλευτές αναφέρονται στα σημεία εκείνα της δικογραφίας που είχε σταλεί στη Βουλή στα οποία γίνεται λόγος για παρασκηνιακή μεθόδευση εκ μέρους του κ. Παππά και της τότε κυβέρνησης διαδικασιών για εμπλοκή του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και τη γι’ αυτόν τον λόγο διακίνηση χρημάτων (γίνεται λόγος και για τρία εκατομμύρια ευρώ) μέσω ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Για κίνηση «αντιπερισπασμού» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού απέτυχε παταγωδώς στα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας, αναζητάει σωσίβιο σε προανακριτικές επιτροπές. Πρόκειται για κίνηση πολιτικής απελπισίας. Η κυβέρνηση που έχει χειραγωγήσει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ με κρατικές διαφημιστικές δαπάνες και έχει απαλλάξει τους ιδιοκτήτες καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης στήνει Προανακριτική για να δικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά εφάρμοσε το Σύνταγμα και υποχρέωσε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου δήλωσε: «“Ολα στο φως” είναι η σταθερή, διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Πλήρης διαφάνεια για όλους και για όλα, με τις προβλεπόμενες κάθε φορά διαδικασίες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Αποστάσεις τηρεί το Κομμουνιστικό Κόμμα: «Η πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής δεν τεκμηριώνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Γι’ αυτό η Κ.Ο. του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί με “παρών”» σημειώνεται σχετικά. Η Ελλ. Λύση, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «νέο σκηνικό έντασης και ψευτοαντιπαράθεσης στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.», για να προσθέσει: «Η Ελλ. Λύση επιμένει ότι όλα αυτά είναι αντικείμενο περαιτέρω δικαστικής διερευνήσεως. Ολα στο φως».Η υπόθεση «Folli Follie»

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ν.Δ. –η οποία «για την προεδρία της προανακριτικής επιτροπής προτείνει τον κ. Στ. Κελέτση»– δεν προτείνει ανάλογη εξέλιξη και για την υπόθεση της Folli Follie. Σχετικά με αυτή τονίζεται από την πλευρά της πλειοψηφίας ότι «κατά το σκέλος των ενδεχόμενων ευθυνών των πρώην υπουργών, κυρίων Φλαμπουράρη και Χαρίτση, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στην άσκηση δίωξης κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, ως προς τις ευθύνες του πρώην βουλευτή κ. Μπαλαούρα και των μελών τής τότε διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Η Βουλή θα αποφανθεί για την αίτηση ασυλίας του βουλευτή κ. Αραχωβίτη».

Οι διαδικασίες στη Βουλή

Από τη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτικής –ή, όπως ορθώς λέγεται πλέον, «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης»– δρομολογούνται οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αν δεν υπάρξει (εντός επταημέρου) έγγραφη πρόταση 30 βουλευτών για «ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους», η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός 15 ημερών. Η ειδική συνεδρίαση ολοκληρώνεται με μυστική ψηφοφορία και η απόφαση «λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» (δηλαδή 151). Μετά τη λήψη απόφασης, ορίζεται η σύνθεση της Προανακριτικής και δίνεται χρονικό περιθώριο για την υποβολή πορίσματος. Ακολουθεί άλλη ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια προκειμένου να ληφθεί απόφαση –αυτή τη φορά– για παραπομπή ή όχι σε ειδικό δικαστήριο. Η απόφαση λαμβάνεται και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή