Το παρασκήνιο με το Κάιρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για την πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η οποία και οδήγησε στη μετατόπιση των βορειοανατολικών ορίων οικοπέδου προς εκμετάλλευση της αιγυπτιακής ΑΟΖ προς τα δυτικά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας (όπως αυτά έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019), γεγονός που τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει αρκετές τριβές με το Κάιρο. Η συνάντηση Δένδια – Σούκρι έλυσε τον γόρδιο δεσμό που είχαν αποτύχει παταγωδώς να επιλύσουν σε γραφειοκρατικό επίπεδο οι δύο πλευρές, λόγω κυρίως των υπεκφυγών από την πλευρά της αιγυπτιακής διοίκησης. Πάντως, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών το πρόβλημα ξεπεράστηκε ταχέως, με το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου να διορθώνει τον επίμαχο χάρτη ήδη από αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση Σούκρι – Δένδια πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι από τις συζητήσεις των δύο υπουργών προέκυψε πως δεν υπάρχει καμία διαβούλευση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, μάλιστα τα δημοσιεύματα περί προσέγγισης Αιγύπτου – Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν παραπληροφόρηση. Οι διπλωματικές πηγές σημείωναν επίσης ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι καθώς και στη στενή προσωπική σχέση του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλοκατανόηση και στην αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων ενδεχομένως προκύπτουν.

Παρά την επίλυση αυτής της «παρεξήγησης», το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατ. Μεσόγειο καλά κρατεί. Χθες, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ έσπευσε να καθησυχάσει ως προς τις προοπτικές του αγωγού EastMed. Σε συνέντευξή του (ΚΥΠΕ) επισήμανε ότι «ο αγωγός EastMed μπορεί να είναι έτοιμος μέσα σε πέντε χρόνια». Μάλιστα είπε ότι το Ισραήλ έχει ένα τεράστιο απόθεμα φυσικού αερίου, το οποίο, όπως υποστήριξε, δικαιολογεί «όχι μόνο έναν αγωγό EastMed, αλλά μαζί με την Κύπρο μπορούμε να δικαιολογήσουμε ακόμα και δύο ή τρεις τέτοιους αγωγούς».

Ο κ. Στάινιτζ υπέγραψε για λογαριασμό του Ισραήλ το έργο του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia με τους ομολόγους του της Ελλάδας, Κ. Σκρέκα, και Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου. Υπογράμμισε ότι «όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, ελπίζουμε ότι σε μερικούς μήνες, μισό χρόνο, θα προωθήσουμε το έργο και θα το κάνουμε. Ελπίζω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα ο αγωγός αυτός θα είναι έτοιμος». Σημειώνεται τέλος ότι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο νέος (μεταβατικός) πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δίνει στη χώρα του «σημαντικό μερίδιο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή