Υψηλοί τόνοι στον απόηχο των σκηνών τρόμου στη Νέα Σμύρνη

Υψηλοί τόνοι στον απόηχο των σκηνών τρόμου στη Νέα Σμύρνη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά διχασμού και πόλωσης έδειξε και χθες να κινείται η εθνική αντιπροσωπεία, στον απόηχο των δραματικών γεγονότων στη Νέα Σμύρνη αλλά και ενόψει της «συνάντησης» πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με θέμα τη βία, αύριο στη Βουλή. Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητη η ύπαρξη και μιας τρίτης πλευράς, κυρίως στον χώρο της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, η οποία στην παρούσα συγκυρία έδειξε να επιδιώκει την αποφόρτιση της έντασης.

Η χθεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια αφορούσε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά, με την έναρξή της κιόλας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξουν τοποθετήσεις από τα κόμματα αναφορικά με τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας στη Νέα Σμύρνη. Ο Χρ. Γιαννούλης εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε όχι μόνο για κυβερνητικές και πρωθυπουργικές ευθύνες για την καταγραφόμενη ένταση, αλλά και για νομοθετήματα που λειτουργούν σαν σπίθες: «Να αναβαθμίσουμε και τον τρόπο νομοθέτησης στο Κοινοβούλιο. Κάθε νομοθέτημα που έρχεται εδώ, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, είναι μια σπίθα. Σε αυτές τις σπίθες θα πρέπει να τους κλείσουμε τον δρόμο τους από τη Βουλή στην κοινωνία», είπε.

Στον αντίποδα, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Μαξ. Σενετάκης θέλησε εξαρχής να κρατήσει χαμηλά τους τόνους: «Κάνω έκκληση προς όλες τις παρατάξεις και τους πολίτες να σταματήσουμε όλοι με τις πράξεις μας και τον λόγο μας να διασπείρουμε το μίσος και τον διχασμό που προκαλεί την οργή των πολιτών. Η ενότητα επιτυγχάνεται όταν όλοι μας κάνουμε την αυτοκριτική μας και δούμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή».

Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννης σημείωνε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή την αίθουσα να ομονοήσουμε. Δεν θα πρέπει να διχάζουμε τον ελληνικό λαό».

Κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής: «Δεν θα κάνουμε έκκληση πλέον να πέσουν οι τόνοι, γιατί φοβάμαι ότι αυτό εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό και των δύο κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχ. Κατρίνης. 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης: σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση κυρίως από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, επιτέθηκε στους πάντες ακόμα και για το ζήτημα των εμβολίων: «Αντί να ενώσετε, διχάζετε όλοι. Τι σας ενώνει όλους εσάς εδώ στο Κοινοβούλιο, πλην ημών που είναι ξεκάθαρη η θέση μας; Ολα τα κόμματα είστε υπέρ του εγκλεισμού των Ελλήνων και υπέρ του εμβολίου. Ολα είστε υπέρ του κλεισίματος των εκκλησιών. Ολα τα κόμματα, οι αρχηγοί σας πήγαν και εμβολιάστηκαν σαν πρόβατα πρώτοι πρώτοι», είπε.

Στη γραμμή της αντιπαράθεσης κινήθηκαν στη συνέχεια άλλοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Χρ. Δέλλας (Νέα Δημοκρατία), Ν. Παππάς και Γιώτα Παύλου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ καταγράφηκαν και τοποθετήσεις όπως της Φωτεινής Πιπιλή, η οποία σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη πρέπει να είναι τα τελευταία ανάλογα τραγικά γεγονότα. Το πιστεύω, ελπίζω να έγινε μάθημα σε όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή