Μετά από 63 χρόνια, αναμορφώνεται ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου

Μετά από 63 χρόνια, αναμορφώνεται ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Ο Κώδικας Ναυτικού Δικαίου θεσπίστηκε το 1958 και έκτοτε δεν είχε τροποποιηθεί, παρά τις εξελίξεις στην εθνική και διεθνή ναυτιλία.

Μετά από 63 χρόνια, υπό την προεδρία της καθηγήτριας Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίας Αθανασίου, ξεκίνησαν οι εργασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, ο οποίος 

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελληνική Ναυτιλία», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας ότι «εξήντα τρία χρόνια μετά την ψήφιση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, επιβάλλεται η ριζική του αναμόρφωση».

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινείται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αποσκοπεί στην ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου, στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών στα πλοία της σημαίας μας. Σημαντική προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι και ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής μας νομοθεσίας. Ο Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου έχει αναμφίβολα ξεπερασθεί προ πολλού. Οι αδυναμίες του είναι εμφανείς, με πιο χαρακτηριστική την μη συμμόρφωσή του με διεθνείς συμβάσεις που έχουν θεσπισθεί. Η Ελλάδα, ως κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως οφείλει να διαθέτει και αντίστοιχα πρωτοπόρο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το σύγχρονο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Η αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου αποτελεί την κορωνίδα των νομοθετικών παρεμβάσεων που καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι το έργο της Επιτροπής θα έχει την επιτυχία που όλοι προσδοκούμε» υπογράμμισε.

Ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για τη συμμετοχή τους σε αυτήν, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα σταθεί αρωγός στο δύσκολο αλλά και ιστορικό αυτό έργο που καλείται η εν λόγω Επιτροπή να φέρει σε πέρας.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας και φορέων εξειδικευμένων στα θέματα ναυτικού δικαίου καθώς και έμπειρα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.