Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη καταλήξατε Έλληνας Σαρκοζί

Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη καταλήξατε Έλληνας Σαρκοζί

«Τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν εφιάλτης σας αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και καταστολή»

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να ζητήσετε μια συγγνώμη για όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή και για όλα τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. Χαρακτήρισε «αμήχανη» την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγόρησε πρωθυπουργό για προσπάθεια διχασμού.

«Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της “ομάδας αλήθειας”. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…», τόνισε.

«Είμαστε η μοναδική χώρα επί 5 μήνες σε Lockdown», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν φροντίσατε να ενισχύσετε αποφασιστικά το σύστημα υγείας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις Μητσοτάκη για τη χρήση της λέξης «κατηγορώ» από τον ίδιο, στην διάρκεια της πρωτολογίας του, είπε ότι «αν ζούσε σήμερα ο Ζολά ενδεχομένως να είχε την ίδια τύχη, θα τον καταδικάζατε».

«Ο αστυνομικός δεν πρέπει να βγάζει φόβο στον πολίτη, πρέπει να βγάζει ασφάλεια προς τον πολίτη», τόνισε.

Μας είπατε ότι η βία δεν φέρνει βία και ζητήσατε διάλογο, τόνισε και διερωτήθηκε: «Διάλογο θα κάνουν αύριο τα ΜΑΤ;».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ομιλία Μητσοτάκη «ήταν επιπέδου δημοτικού» και «το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο».

«Ούτε ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε τέτοια επιχειρήματα εναντίον διαδηλωτών», «δεν τους είπε ότι είναι τρομοκράτες», είπε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις για το BLM στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι και ο Τζο Μπάιντεν το αγκάλιασε. 

Και πρόσθεσε: «Αρχίσατε ως επίδοξος Μακρόν και καταλήξατε Έλληνας Σαρκοζί και βάλε. Αναφέρομαι στον αυταρχισμό και την καταστολή».

Για την κατηγορία περί αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε “κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας”, τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες. 

Συνεχίζοντας την ομιλία του, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ να σταματήσει «να ταυτίζετε όσους έχουν αγωνία για τα δημοκρατικά δικαιώματα και δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένας δολοφόνος», προσθέτοντας ότι οι ίδιοι δεν λένε κάτι διαφορετικό από όσα λέει ο βουλευτής της ΝΔ Τζαβάρας, ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε απεργό πείνας στη χώρα μας».

Τον κατηγόρησε ότι «διαρκώς εργαλειοποιείτε» αυτές τις καταστάσεις, σημειώνοντας ότι «τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». «Να σεβαστείτε τον αγώνα αυτής της παράταξης, η χώρα δεν μπορεί αν γυρνάει σε μια εποχή μίσους και διχασμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε σειρά προτάσεων:

  • «Η ομάδα Δράση είναι δημόσιος κίνδυνος, σας ζητάμε να καταργηθεί», είπε και δεσμεύτηκε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, αυτό θα γίνει.
  • «Να συμφωνήσουμε στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της αστυνομικής ηγεσίας»
  • «Να αναβαθμιστεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των αστυνομικών»
  • «Οι ειδικοί φρουρού να επανεκπαιδευτούν».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καταφεύγει σε αυταρχισμό που δείχνει είτε πανικό είτε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο της τελευταίο στάδιο.

Συνέχισε την επίθεση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει «έλλειψη ενσυναίσθησης», «αυταρχισμό» και επιχειρεί να ελέγξει την πληροφόρηση. Μίλησε για «καθεστωτική λογική», υπογραμμίζοντας ότι «η δημοκρατία θα σας ρίξει και τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν εφιάλτης σας αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και καταστολή».

Η ομιλία Τσίπρα

Πρωτολογία Τσίπρα

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του, πριν λάβει τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης. Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «επιλέγει ως βασική στρατηγική την ένταση και τον διχασμό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη συμπαράστασή του «σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν από την αστυνομική αυθαιρεσία», ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε «από επιθέσεις χούλιγκαν», όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απεχθή φαινόμενα» που «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη», τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της πολιτείας «να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών». «Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σας ρωτώ. Αλλά ταυτόχρονα σας κατηγορώ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «αποτυχία» με «τραγικά αποτελέσματα». Έκανε επιπλέον λόγο για «το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown στην Ευρώπη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση χρήματος σε παντός είδους ημετέρους εν μέσω πανδημίας», καθώς και ότι με τη στάση της υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών. 

«Επιδείξατε απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία παραβιάζοντας τα μέτρα που επιβάλατε στην κοινωνία» συμπλήρωσε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «μπροστά στα αδιέξοδα που προκαλεί η πολιτική σας, επιστρατεύετε την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, τον διχασμό».

«Απέναντί σας είναι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτήν την οργή να φοβάστε» ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή όξυνσης. «Όχι μόνο δεν ζητήσατε αμέσως συγγνώμη αλλά δώσατε σκονάκια στους βουλευτές σας για το θύμα» είπε και διερωτήθηκε: «Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε;». «Είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης» συνέχισε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «γνωρίζατε για τους χούλιγκαν και τι θα συμβεί και ρίξατε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη καταλήξατε Έλληνας Σαρκοζί-1

«Δεν επιδιώκετε την ασφάλεια, σπέρνετε ανασφάλεια» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τόνισε ότι η βία τρέφει τη βία και η καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. «Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε σε αυτό, είστε επικίνδυνος. Συνειδητά στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους» συνέχισε και τόνισε: «Στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους».

«Συστήσατε την επιτροπή διερεύνηση αστυνομικής βίας. Όπως μάθαμε πρόσφατα, αυτή η επιτροπή δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Προφανώς ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Και σπεύσατε κατόπιν της ερώτησής μου να καλέσετε τον κ. Αλιβιζάτο» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «συνειδητά καλύπτετε τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Στην πραγματικότητα δεν ζητάτε ενότητα, ζητάτε σιωπή, να καθίσουν όλοι στα σπίτια τους. Φοβάστε αυτό που ενώνει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Όπως είπε, «η ελληνική κοινωνία δεν χωρίζεται σήμερα σε δεξιούς και αριστερούς. Ξεπέρασε διχασμούς». Στάθηκε δε στην ανάγκη «να δούμε πώς η αστυνομία θα εκπαιδευτεί, να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη».

«Δεν καταλαβαίνετε ότι ο πραγματικός εχθρός είναι οι ΜΕΘ, όπου σήμερα εκατοντάδες συμπολίτες μας αγωνιούν αν θα ζήσουν. Κ. Μητσοτάκη αποτύχατε στην πανδημία και στην οικονομία και τώρα θέλετε να στρέψετε την μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή» συνέχισε και κατέληξε: «Η ενότητα του λαού μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμής. Αυτή η ευθύνη χτίστηκε τους τελευταίους μήνες με θυσίες από τους πολίτες και εμείς θα την διαφυλάξουμε, με κάθε κόστος».

Υπενθυμίζεται ότι με την επίκαιρη ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει:

«– Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής σας διαρκώς παραβιάζετε;

– Γιατί δεν αποσύρετε άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., και για ποιον λόγο παύσατε την επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη;».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή