Δειλά χαμόγελα στο ΚΙΝΑΛ φέρνουν οι δημοσκοπήσεις

Δειλά χαμόγελα στο ΚΙΝΑΛ φέρνουν οι δημοσκοπήσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι «τώρα είναι η ώρα για αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων» εκπέμπεται τις τελευταίες ημέρες από το στρατόπεδο του Κινήματος Αλλαγής. Πού βασίζουν όμως στη Χαρ. Τρικούπη αυτό το καθαρό σήμα αντεπίθεσης;

Αφενός, στα δημοσκοπικά δεδομένα, που, όπως υποστηρίζουν, καταγράφουν σαφείς ενδείξεις αλλαγής ισορροπιών σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αφετέρου, στο πολεμικό κλίμα μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου για τις πορείες, την υπόθεση Κουφοντίνα, αλλά και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, με αποκορύφωμα τη σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή. Ενα σκηνικό που ήρθε να κολλήσει με… απόλυτη αρμονία στο βασικό αφήγημα του ΚΙΝΑΛ όλο αυτό το διάστημα: ότι, δηλαδή, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται σε τροχιά πόλωσης, κόντρα στον παλμό μιας κοινωνίας που βρίσκεται στα όριά της.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, στη Χαρ. Τρικούπη προσφάτως τέθηκαν στο μικροσκόπιο, από κοινού με εκπρόσωπο δημοσκοπικής εταιρείας, λεπτομερώς όλες οι δημοσιευμένες μετρήσεις σε βάθος έντεκα μηνών. Οπως τονίζεται, τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τρία:

Πρώτον, καθαρή κυβερνητική φθορά, με υποχώρηση άνω των 20 μονάδων στη θετική αξιολόγηση του έργου της, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο.

Δεύτερον, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει αισθητά κάτω από τις τελευταίες κάλπες, χωρίς προοπτική ανάκαμψης».

Τρίτον, για τα εντός των τειχών, σταδιακή άνοδος των ποσοστών του κόμματος, αλλά και εδραίωση της Φ. Γεννηματά ως δεύτερης δημοφιλέστερης μεταξύ των αρχηγών. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το ΚΙΝΑΛ μιλούν για κέρδος μιας μονάδας για την παράταξη σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, πέριξ του 9% δηλαδή, και συνεπώς πιο κοντά στο διψήφιο ποσοστό που είχε τεθεί ως στόχος τότε.

Εν ολίγοις, η Χαρ. Τρικούπη αναδεικνύει τα παραπάνω και ως μήνυμα ότι η στρατηγική που ακολουθείται αποδίδει και δεν πρόκειται να αλλάξει. Τόσο όσον αφορά το σκέλος του «σκληρού ροκ» προς το Μαξίμου και του «αντιπολιτευτικού κενού» που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως προς την από κοινού ανάδειξή τους σε «συγκρουσιακό τεχνητό δίπολο», με το βλέμμα κυρίως στις γκρίζες ζώνες των ψηφοφόρων που καλείται να επεκταθεί.

Η «διπλή» πίεση Λοβέρδου

Την ίδια ώρα, πάντως, ενώ το έναυσμα της αντεπίθεσης έχει δοθεί, σημαντικό «κάβο» σε αυτή τη διαδρομή θα αποτελέσει το εσωκομματικό μέτωπο, που δεδομένα θα γίνεται όλο και θερμότερο προϊόντος του χρόνου. Ακόμη και την ημέρα της σφοδρής αντιπαράθεσης Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Αλ. Τσίπρα το δικαίωμα να μιλάει για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης», θέτοντας, δηλαδή, εμμέσως στο κάδρο το ζήτημα των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώην υπουργός συντηρεί την τακτική πίεσης προς την κ. Γεννηματά, αλλά –κατά κάποιον τρόπο– και προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, καλώντας επί της ουσίας τα αντίπαλα στρατόπεδο σε έναρξη της κούρσας.

Προσώρας, αμφότερα δεν δείχνουν πρόθεση να ακολουθήσουν, ωστόσο η εκκίνηση αργά ή γρήγορα θα έρθει, εξαρτώμενη και από την πορεία της πανδημίας. Κατά κάποιες εκτιμήσεις, δε, δεν θα αργήσει και ένα «επίσημο» αίτημα από τον κ. Λοβέρδο για επίσπευση των διαδικασιών για την ηγεσία, κάτι που μέχρι τώρα διοχετεύεται… κρυπτογραφημένα από το περιβάλλον του.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή