Άνοιγμα με πολλά rapid tests

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς –σε τέσσερις συνολικά φάσεις έως τα τέλη Απριλίου– αρχής γενομένης ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός, προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν αποσυμπίεση της κοινωνίας αλλά και επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου, ώστε το άνοιγμα να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, είναι η αγορά εκατομμυρίων rapid tests –οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 εκατ. τεστ– που ακολούθως θα διανεμηθούν από το υπ. Υγείας σε όλα τα βασικά υπουργεία που σχετίζονται με το άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. 

Τελικός αποδέκτης των τεστ, βάσει των αναγκών που θα κρίνει το κάθε υπουργείο, θα είναι εργαζόμενοι και πολίτες που σχετίζονται με τις επιμέρους κατηγορίες. Δηλαδή οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα σχολεία, τα γηροκομεία, οι δομές που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι μεγάλες βιομηχανίες και τα εργοστάσια, αλλά και δομές φιλοξενίας προσφύγων θα προμηθευτούν χιλιάδες τεστ, ώστε να μπορούν όλοι να ελεγχθούν τόσο κατά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων όσο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να υπάρξουν στεγανοποιήσεις και όσο το δυνατόν μεγαλύτερος έλεγχος της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή εξάλλου ο ΕΟΔΥ διενεργεί περίπου 60.000 τεστ ημερησίως, ένας αριθμός που ήδη τον έχει φέρει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Συνεπώς το σενάριο του self testing αποτελεί μονόδρομο για ένα πιο ασφαλές άνοιγμα της αγοράς. Το συγκεκριμένο σχέδιο συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Κικίλια και Τσιόδρα που αμφότεροι είναι θετικοί στη συγκεκριμένη στρατηγική. Τα «αγκάθι» σε αυτή την περίπτωση είναι κατά πόσον αυτός που θα κάνει μόνος του το τεστ θα το δηλώνει ώστε να συμπεριλαμβάνεται στη γενική επιδημιολογική εικόνα. Μία λύση, η οποία εξετάζεται, είναι τα τεστ να γίνονται σε φαρμακεία, ώστε να δηλώνονται ακολούθως και τα θετικά κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι την Παρασκευή καθώς, βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, από την επόμενη Δευτέρα θα λάβει χώρα το πρώτο άνοιγμα της αγοράς.  

Αύριο, Παρασκευή θα συνεδριάσει τελικώς η επιτροπή των ειδικών που εκτός απροόπτου αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για χαλάρωση μιας σειράς περιορισμών. Η επιτροπή αρχικά είχε σχεδιαστεί να συνέλθει την Τετάρτη, αλλά τελικώς ο σχεδιασμός άλλαξε καθώς κρίθηκε πως θα ήταν λάθος να ανακοινωθούν μέτρα χαλάρωσης εν μέσω αύξησης κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων.

Εν αρχή είναι πολύ πιθανόν να χαλαρώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και από τις 7 μ.μ. να μεταφερθεί στις 9 μ.μ. Το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το κυριότερο είναι πως εξαρχής η απαγόρευση στις 6 μ.μ. είχε θεωρηθεί ένα υπερβολικό μέτρο. Το δεύτερο που εξετάζεται είναι να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Είναι δεδομένο ωστόσο πως το μέτρο καταστρατηγείται στην πράξη και πλέον η εφαρμογή του θεωρείται πολύ δύσκολη.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει, εάν δεν υπάρξει κάποια εκθετική αύξηση τις επόμενες ημέρες, το άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα. Η αρχή θα γίνει με πολύ ήπιο τρόπο, καθώς σε πρώτη φάση εξετάζεται το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, που θεωρούνται χρήσιμα για ψυχολογική αποσυμπίεση. Από εκεί και έπειτα, εάν δεν υπάρξει το απευκταίο σενάριο της ραγδαίας επιδείνωσης, τότε στις 29/3 θα έχουμε και το πρώτο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σχολεία και εστίαση προγραμματίζεται να είναι η τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα φάση της άρσης των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή