Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών

Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα. Πάντοτε, βέβαια, με κανόνες και αυξημένη προσοχή». Με αυτή την αποστροφή η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έδωσε το στίγμα των ανακοινώσεων που θα γίνουν σήμερα και θα έχουν διπλό σκοπό: από τη μία να στείλουν μήνυμα αποσυμπίεσης των πολιτών και από την άλλη να εξακολουθήσει να υφίσταται ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης των μέτρων, ώστε η χώρα να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αλώβητη από το τρίτο κύμα της πανδημίας. Το πνεύμα άλλωστε είχε δώσει ένα 24ωρο πριν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας». Από το Μαξίμου επισήμως δεν μιλούν για «χαλάρωση των μέτρων», καθώς η φράση θεωρείται –και ορθώς– πως στέλνει λανθασμένο μήνυμα. Μιλούν για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών. Πρόκειται για μικρές προσαρμογές στο υφιστάμενο lockdown. 

Ενα από τα βασικά που αναμένεται να αλλάξει είναι η ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Από τις 7 μ.μ. που είναι σήμερα, θα πάει στις 9 μ.μ., επιμηκύνοντας τόσο τη δυνατότητα για βασικές αγορές, όπως το σούπερ μάρκετ, αλλά και για περίπατο αποσυμπίεσης. Το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός δεν είναι πλέον χειμωνιάτικος διευκολύνει ένα τέτοιο μέτρο. Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί το όριο μετακινήσεων των 2 χλμ.

Η προσαρμογή κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο λόγω της κόπωσης των πολιτών, αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθώς δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ να είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ. από την οικία. Ακόμα, από Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, ενώ εξετάζονται και άλλοι χώροι αναψυχής, όπως για παράδειγμα οι αρχαιολογικοί.  

Το βασικότερο κριτήριο που οδηγεί σε αυτή την αναπροσαρμογή των μέτρων είναι βεβαίως η μεγάλη κόπωση των πολιτών. Εκτιμάται πως οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε αποσυμπίεση και, σε συνδυασμό με την ευκταία αλλαγή των καιρικών συνθηκών το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς οδεύουμε προς τον Απρίλιο, θα υπάρξει συνολική –σταδιακή– εκτόνωση της πανδημίας. Κομβικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό ενόψει της επόμενης φάσης θα έχουν τα μαζικά τεστ, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ιχνηλάτηση πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα στοχευμένα μέτρα που θα οδηγούν σε στεγανοποίηση. Τη νέα στρατηγική επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες και η κ. Πελώνη, αναφέροντας πως «τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα στρατηγική για τα τεστ με νέα εργαλεία που θα έχουμε στα χέρια μας».

Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου απάντησαν σε πολύ υψηλούς τόνους στα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Αλέξης Τσίπας σε συνέντευξή του στο Open για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Θέλω να πιστεύω ότι ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει διαβάσει καλά την πρόταση που έβαλε χθες σε διαβούλευση η Κομισιόν, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί εντός του επόμενου τριμήνου και η οποία θα τονώσει όχι μόνο τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και συνολικά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια επιτυχία για τη χώρα και μια ενίσχυση του brand και της εικόνας της χώρας, που καλό θα ήταν να αναγνωρίσει και η αντιπολίτευση», απάντησε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή